Крит - откъдето Европа е започнала

На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Храната собствено производство не е тенденция, а начин на живот

Големият град на западен Крит е Ханя. Той е сред най-живописните селища на острова с чудесния си стар венециански град и известния морски фар

  • През 2018 г. остров Крит е посетен от над 6 000 000 туристи
  • Тук е родината на художника Ел Греко, писателя Никос Казандзакис и митичния Зевс
  • От най-източния до най-западния му край разстоянието е 320 километра.

Има места, които те замайват с толкова много емоции и чувства, че е невъзможно да ги опишеш с думи. Такова място е о-в Крит, възпят в произведенията на Омир и от който преди 4.000 години тръгва историята на Европейската култура. С него се свързват имената на цар Минос, Тезей и Ариадна.

Крит е земя на контрасти, която се разпростира между три високи планински вериги, където снегът остава и през лятото. Зеленият, аквамарин, синият на морето - са трите цвята, които можете да видите на живо в родината на художника Ел Греко, писателя Никос Казандзакис и митичния Зевс. Там се заражда и един от най-интересните митове описващ борбата с Минотавъра. Тук ще срещнете хора, които ще ви завладеят с непорочност и гостоприемство. Безкрайният дантелен морски бряг, екзотично красивите заливчета, скритите в подножията на дивите планини ще оставят в съзнанието ви белези за цял живот. Ще изживеете мигове от митовете, история и слава, а спомените ви ще се събуждат и оживяват при всяка ваша крачка в бъдещето.

Много завоеватели са оставили своите отпечатъци в целия регион, с паметници припомнящи драмата на критския народ, както и неговата храброст. Последните завоеватели на острова, вместо помпозни сгради оставят гробище - доказателство за ужаса на човешката алчност и войната. Германско гробище от Втората световна война, където почиват над 4.000 войници. Ужасяваща е тишината, която те посреща там.

Минават хора. Казват по нещо. Заминават. Идват други. Дърветата и храстите приличат на траурен декор. Само щурците правят компания на младите момчета, погубили се в най-крехката 20-годишна възраст преди да успеят на опознаят живота, но… в историята няма прошка.

Крит не е просто остров, а цял континент. Незабравима картина от прекрасни плажове, древни съкровища, завладяващи пейзажи, оживени градове и китни селца, в които местните хора споделят своите традиции, вкусна кухня и щедър дух. Крит е най-големият гръцки остров и пети по големина в Средиземно море след Сицилия, Сардиния, Кипър и Корсика. Райско място с чудесен климат, величествена природа, много специфична гастрономия.

Населението на острова е било винаги гръцко и религията му православна. Затова се присъединява към Гърция, но всички които го посещават веднага ще забележат отпечатъка на цивилизациите, минали от там. А това го прави още по-различен и незабравим. От най-източния до най-западния му край разстоянието е 320 километра. Населението е около 600.000, но туризмът (особено през летните месеци) го удесеторява.

Цялата му северна ос (там се намират най-големите градове и археологически места), е равнина, която постепенно се превръща в нескончаемо златисто крайбрежие дълго стотици километри. В тези крайбрежни ивици се намира и голямата хотелска база на острова от луксозни спа-комплекси и китно подредени малки хотелчета или стаи за по-бедните портмонета.

Южната част на острова е планинска, с дива красота, нанизани като мъниста малки селца и уютно сгушени плажни ивици създадени от планинските реки вливащи се в Либийско Море.

Икономиката на острова не се крепи само на туризма. Пълен е с маслинови и портокалови плантации, зеленчукови градини, мандаринови и плодови дървета.

Всеизвестният средиземноморски начин на хранене в действителност е начин на хранене на критяните. В селските таверни сами произвеждат месо, сирене, зехтин, ракия, вино и си набавят морски дарове. Следвайки гурме традицията, ще се насладите на разнообразие от билки, събрани от всеки хълм, сирене, приготвено по свежи уникални рецепти, предавани от поколения и мед ароматизиран от планински билки.

Освен класическите гръцки ястия, които търсят туристите, остров Крит предлага собствена кухня със страхотни вкусове, която задължително трябва да опитате. калцуня (малки питки с ухаещи треви и местно сирене), цигаристо (козе месо сготвено със зехтин), стака с яйца (местно масло, в което се пържат яйца), турта (баница с месо, сирене и местни билки), хохлюс (охлюви пържени с подправки), буреки (гювеч с тикви и домат), гамопилафо (ориз с месо по местна рецепта), салата Дакос. След като се нахраните ще ви почерпят с ледена местна ракия (цикудя), както и с местни сладкиши, като ксеротигана (вид бисквити) или пчелна пита от кошер.

Но нека се разходим в най-важните забележителности, започвайки от запад (страната, която гледа към Италия), отивайки на изток (към Израел).

В западната част се намират две известни розови крайбрежни ивици. Елафониси (островът на елените) югозападно, който е един от най-красивите и зрелищни плажове не само в Гърция, но и в цяла Европа и Балос северозападно. До Балос можете да стигнете само с корабче, на което се качвате от пристанището Кисамос. Тези крайбрежни ивици са истинско удоволствие за сетивата. Прозрачни морски води, нежен бриз и фин пясък галят кожата. Усеща се аромат на море, което създава приятно релаксиращо и освобождаващо усещане. Пейзажът е много красив и лесно запомнящ се. На 5 километра северно от сините води на Елафониси се намира Хрисокалитийският манастир. Стара каменна сграда от 17-ти век разположена на високи скали с впечатляваща гледка към тъмносините води на Средиземно море.

Големият град на западен Крит е Ханя. Той е сред най-живописните селища на острова с чудесния си стар венециански град и известния морски фар. Това е едно от най-посещаваните туристически места. Сокаците за разходка са великолепни и животът в тях е изпълнен от веселба. В Ханя има летище (което се свързва директно със София през летните месеци) и голямото пристанище на Суда, където пристигат корабите от Атина. Южно от Ханя се намира известният каньон на Самаря. Преминаването му е вълнуващо преживяване. Внушителна и първобитна гледка, прекрасен пейзаж без почти никаква човешка намеса. Дължината му е 17 километра и прехода отнема цял ден, като накрая опирате в Либийско мор и се връщате с корабче. Внушителната планина, която ще се извиси пред вас по време на прехода се казва Гигилос, а високо вдясно се намира изворът Линосели, където според легендите Зевс е слизал често и се къпел.

Продължавайки от запад на изток на 60 километра след град Ханя се намира град Ретимнос. Малко приказно градче с много туристи и отлично съхранени турски сокаци с пъстроцветни тавернички. Цялото разстояние от розовите крайбрежия на запад до Ханя и от Ретимнос (над 120 километра) е пълно с крайбрежни хотели накацали като лебеди върху лазурното море, предлагащи удоволствия и глезотии за туристите.

Продължавайки още по на изток стигаме до центъра на острова, където се намира столицата Ираклио, най-големият град на о-в Крит. Това е търговският и туристически възел на острова. Летището на Ираклио концентрира 20% от туристическите посещения на Гърция.

На няколко километра южно от Ираклио се намира всеизвестният археологически обект Кносос, столицата на Минойската цивилизация. Това е вторият по посещаемост обект на Гърция, след Атинския Акропол. Музеят в центъра на Ираклио е най-добрият в Крит. В околностите на град Ираклио се намира и аквариумът (CRETAquarium) в селото Гурнес. Посещението му е задължително.

Продължавайки още по на изток стигаме на залива Елеунда с известния остров на прокажените Спиналонга. Гледката е омайваща. Там са изпращани да живеят болните от проказа критяни, с цел да се предпазят останалите от нелечимата по онова време болест. Островът е археологически обект. През летните месеци Спиналонга се посещава от 1 200 - 1 500 туристи дневно. Островът е вторият по посещения археологически обект на остров Крит след двореца Кносос.

На изток се намира прекрасният Агиос Николаос (Свети Никола), туристически център разположен на живописно малко пристанище. Още по на изток, в североизточния край на острова се намира прочутата местност Вай или гората на финиковите палми пред една прекрасна крайбрежна ивица единствена в Европа. Пейзажът е чисто африкански, и това е причината там да се снимат много филми без да се налага европейските или американски продуценти да пътуват до Африка в търсене на подобни пейзажи.

На остров Крит има стотици крайбрежни ивици. Малки, големи, златисти, с камъчета или скалички, много оживени, отдалечени, с морски спортове и барове във водата, или усамотени където се разрешава дори и нудизмът. Известни са Елафониси, Фаласарна, Балос, Кисамос, Платаняс, Агия Марина, Неа Хора в Ханя, Щейтан Лиман, Йоргопули, гр. Ретимнос, Превели, Матала, Агиос Павлос, Агиофаранго, Агия Фотя, Кедродасос, Схинаря, Хриси, Франгокастело, Палеохора, и още много десетки.

Който реши да посети остров Крит ще остане очарован от звуците на критската лира, остроумни скоропоговорки (матинадес); аромат на жасмин, а прохладата от горещините гарантирано ще стопи с чашка добре охладено раки.

Добре дошли на остров Крит!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм