Кръв и ужас в Буенос Айрес

Финалът за Копа Либертадорес е южноамериканският еквивалент на Шампионската лига. А когато за първи път в историята в него са мразещите се до смърт „Бока Хуниорс“ и „Ривър Плейт“, не просто е страшно.

Кръв и ужас, хаос и страх изпълниха Буенос Айрес в събота вечер. А мач... нямаше. На път за стадиона „Монументал“ автобусът на „Бока Хуниорс“ бе атакуван от фенове на „Ривър Плейт“. Бомби и факли полетяха към возилото, счупени бяха почти всички стъкла, футболисти бяха ранени от тях. По това време вече 70 000 души чакаха на трибуните за кръвното аржентинско дерби, като първият финал завърши 2:2. Малка подробност е, че и той бе отложен с ден. Но по желание на природата – заради проливен дъжд.

От „Бока“ разкриха в социалните мрежи какви са травмите на различни футболисти. Още в автобуса се наложило спешна помощ за Пабло Перес. Халфът и Гонсало Ламаро напуснаха стадиона с превръзки на окото. При разпръскването на тълпата полицията използваше сълзотворен спрей, който нямаше как да не влезе и в автобуса. Шофьорът дори разказа как очите му се затворили и вицепрезидентът на клуба грабнал волана, за да не стане катастрофа.

Треньорите Марсело Галярдо („Ривър Плейт“) и Густаво Барос Скелето („Бока“) си говориха на терена на празния стадион. И те не знаеха какво да правят и какво ще се случи тепърва. След като два часа умуваха какво да правят, шефовете на КОМНЕБОЛ го изместиха за неделя вечерта. Само че не бе сигурно дали ще бъде на „Монументал“ или ще се избере друг стадион. А освен това е възможно да се играе пред празни трибуни, което би убило предимството на „Ривър Плейт“. Не се изключваше възможност мач въобще да няма. Това щеше да стане, ако „Бока“ докаже, че футболисти не могат да играят заради раните си.

От 2015-а на тези дербита, наричани по света „Ел Суперкласико“, няма гостуваща агитка от съображения за сигурност. Разбрали, че мач няма да има, в уличната война се включиха и повечето от тези 70 000 с билети за „Монументал“. Стотици са арестувани от полицията, която използва и гумени куршуми. Над 2000 служителите на реда бяха ангажирани, но и това не помогна. Със сигурност „Ривър Плейт“ ще плати драконовска глоба заради феновете си.

Ние помолихме мач да няма, защото футболистите не са в състояние да играят – каза Даниел Ангеличи, президент на „Бока Хуниорс“. – Знаем, че това дерби е на емоции. Поискахме това дата. Не е толкова важно дали ще спечелим или ще загубим. Случвало ни се е десетки пъти. Най-големи са последствията от сълзотворния газ. След първата среща с хората от „Ривър Плейт“ и КОМНЕБОЛ се реши да се играе. Но след като лекарят ми каза какво е състоянието на играчите, вече беше невъзможно. Благодаря на „Ривър Плейт“ и КОМНЕБОЛ за разбирането. Дано в неделя има мач и всичко да мине мирно.“

Със съотборниците ми не сме в състояние да играем – призна ветеранът Карлос Тевес. – През 2015 година фенове на „Бока Хуниорс“ атакуваха автобуса на „Ривър Плейт“. Такива неща не трябва да се случват повече.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят