Кубинци и българи заедно почетоха Хосе Марти (СНИМКИ)

В София отбелязаха 166 години от рождението на великия поет

Десетки приятели на Куба заедно с кубински граждани, живеещи в България, почетоха заедно 166-та годишнина от рождението на великия поет Хосе Марти. Организатор на честването беше Кубинското посолство в София, както и Асоциацията за приятелство „България - Куба“. Посланичката на Хавана у нас Н.ПР. Каридад Ямира Куето Милиан поведе шествието до паметника на Апостола, както наричат поета в родината му. Много приятели на Куба, студенти и дипломати поднесоха цветя пред бюста на кубинския национален герой, който е роден на 28 януари 1853 г. в Хавана. Хосе Марти е световен поет и писател, той е и политик, публицист, философ и борец за независимостта на Куба от испанските колонизатори, загива в бой с испанските войски по време на национално-освободителното въстание през 1895 година.

„Идваме тук за да сложим нашите бели цветя от името на Асоциацията за приятелство с Куба, от името на кубинската ни родина, както и на цялото човечество. Защото Хосе Марти казва: Родината това е човечеството. Той символизира най-големите ценности на кубинския народ. Фидел Кастро го нарече най-универсалният мъж на Куба. Ние сме горди, че Марти е и тук на българска земя. Кубинският народ винаги е бил до българския.“ Това беше емоционалното признание на Н.ПР. Каридад Ямира Куето Милиан пред паметника на поета. Тя истински разчувства всички, дошли в малката градинка, обръщайки се към поета с думите: „Скъпи наши Апостоле, учителю, с нашето присъствие тук заедно със знамената на Куба и България и заедно с нашите цветя от прекрасната българска земя ти засвидетелстваме нашата обич и ти предаваме нашето кубинско сърце“.

След това честването продължи в голямата зала на посолството със специално подготвена програма. Изключително емоционално бе изпълнението на великата песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, в което се включи и Нейно превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан и така допълнително наелектризира емоционално присъстващите. Слово и свое ново стихотворение прочете поетът Лъчезар Еленков, студенти от Софийския университет рецитираха стихове на Хосе Марти, а идването на голямата българска поп певица Йорданка Христова внесе шармантен акцент в събитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България