Купуват жилища с потребителски заеми

Лихвите по ипотеките се понижиха до 3%

Теглят 5-10 хил. за стара кола

Ипотечните заеми в момента се отпускат с лихва между 3% и 3,8%, каза за “Труд” Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център. На пазара се появяват и оферти с по-ниски лихви, но това е само временно в рамките на промоционален период, а след това лихвите се повишават, продължи той.

Лихвите по потребителските заеми са малко по-високи и се движат от 4,75% до 5,5% за хората с високи доходи. Затова все по-често хора предпочитат да вземат потребителски кредит за да доплатят необходимата сума за покупка на апартамент. Около 7-8% от сделките с имоти се сключват с потребителски кредит, каза Тихомир Тошев. Това правят предимно хора с високи доходи, които имат в брой по-голямата част от цената на имота и не им достига малка сума. Те предпочитат да не ипотекират имота за да вземат кредит, а да изтеглят потребителски заем с кратък срок на изплащане от около 5-10 години. Те плащат по-високи лихви по потребителския кредит, но спестяват разходите, свързани с ипотеката на жилището. Така финансирането на сделката с потребителски заем им излиза по-евтино. Заемите за доплащане на цената на имот в повечето случаи са в размер на 30-70 хил. лв.

Най-често българите взимат потребителски заеми за ремонт на дома, каза Тихомир Тошев. Тези кредити обикновено са в размер между 8 хил. и 12 хил. лв. На второ място по дял са потребителските кредити за покупка на кола на старо. Най-често те са на стойност между 5 хил. и 10 хил. лв. На трето място се нареждат заемите за обединение на стари задължения, които обикновено са в границите от 15 хил. до 20 хил. лв. Доста голям е делът и на заемите за обзавеждане на дома. Те обаче са в по-малък размер, като най-често са между 1000 и 5000 лв.

От началото на годината има ръст на кредитирането при всички сектори от пазара, каза още Тихомир Тошев. Най-голям обаче е ръстът при ипотечните кредити, които нарастват с около 10% на годишна база. Това се дължи на бързото развитие на пазара на имоти в страната. През първото тримесечие на годината броят на сделките нараства с 11,5% спрямо същия период на 2017 г., сочат данните на Агенцията по вписвания. При потребителските заеми се наблюдава увеличение в обема на отпуснатото финансиране от около 3-4% на годишна база. Същият ръст се отчита и при фирменото кредитиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти