Купуват нови коли само за изпити (обзор)

В напреднала фаза е обсъждането на вариант за купуване на специализирани автомобили, с които да се провеждат изпити на кандидат-шофьори. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков на конференция по пътна безопасност, организирана в НДК като част от отминалото вече европредседателство.

По думите му става въпрос за коли, които да са оборудвани с микрофони и камери така, че да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста и за поведението на изпитващия. “Предстои да се уточни необходимият брой автомобили и нужният финансов ресурс”, обясни още Желязков.

Към автомобилната агенция, бившата ДАИ ще бъде създадено звено за мониторинг над шофьорските изпити и курсове, обсъжда се дали да не бъдат върнати полигоните и дали освен листовки на теоретичния изпит да се решават и видеоказуси. Освен това даяджиите ще получат връзка с МВР, за да правят справки и да хващат кандидати с фалшиви лични карти.

Сред “добрите намерения” на ДАИ е да се лепят стикери с различен цвят на колите с по-стари екостандарти, както и да се изземе от КАТ функцията при първоначална регистрация. В същото време на “Пътна полиция” да бъдат дадени всички правомощия да спират и проверяват ТИР-ове и автобуси, а за даяджиите да остане само контролът върху фирмите за превози.

Предвижда се също регистрационен режим за автосервизите. Ще се създаде публичен регистър, в който всеки шофьор ще може да влиза и да се осведомява за качеството на услугите. Ще се водят на отчет и майстор, както и авточастите, слагани при ремонтите - откъде се изписват, на какви цени и т.н. Така ще може да се вижда някаква история на ремонтите на автомобилите, каза още Желязков.

 

В Европа

Човекът греши, но може и да не загива

Основният принцип, възприет в Европейския съюз е от шведската програма “Визия нула”. А той е, че човекът греши и ще продължи да греши, но трябва да се направи така, че да не загива. И затова отговорността е на институциите – да изискват по-безопасни пътища, по-безопасни автомобили и т.н. Това обясни пред форума в НДК Матю Болдуин.

Оказа се, че от днес той е назначен за европейски координатор по пътна безопасност. Той посочи, че символично мисията му започва от България – страната, която води класациите по загинали в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България