Лампите в "Ечемишка" са били "ремонтирани" с тел и кабели

От 1985 г. до 2017 г. тунелът само веднъж е измит и боядисан

32 години тунелът "Ечемишка" никога не е бил ремонтиран и не е била извършена никаква поддръжка на съоръженията. От 1985 г., когато е въведен в експлоатация, до 5 февруари 2017 г., когато паднала лампа уби жена в автомобила й, тунелът е бил измит и боядисан един път. 11 подробни доклада с многократни предупреждения, че в тунела пътуването е опасно са изпращали от "Автомагистрали" ЕАД в АПИ от 2005 г. до 2017 г.

Данните от доклада обобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В АПИ са били предупреждавани многократно, че осветителните тела не подлежат на ремонт, изгнили са, а част от тях се късат и падат на платното. Били "ремонтирани", като ги връзвали с тел и кабели, за да не падат.

Шестима служители на АПИ , сред които и двама изпълнителни директори са обвинени за независимо съпричиняване на смърт заради немарливост и продължително бездействие при изпълнение на служебните задължения, обясни Арнаудова и добави, че за първи път прокуратурата работи по тази правна конструкция, за да установи вината на отговорни длъжностни лица.

Всички обвинени са с мерки за неотклонение "подписка", само един от тях е изявил желание в понеделник да даде обяснения по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право