Лекари: У нас има свръх-изписване на някои лекарства

Лекарства се изписват без да е необходимо - това заявиха лекари и аптекари пред БНР. Нито една здравна институция не събира данни за проблема. Липсва и точен анализ дали излишно се харчи обществен ресурс за свърхизписване на медикаменти.

У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата, каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз:

"Не зная да е правено подобно в България. Ние сме свидетели много често когато пациенти излизат от кабинетите на лекарите или от болница с рецепти, изписани от двете страни, с по 7-8 лекарства и то за състояние, което невинаги е много тежко и много сериозно и налагащо толкова много медикаменти за изписване. Следва и трябва да бъде изследвано защо се получава този феномен".

Само незнаещите лекари биха изписали повече от нужните лекарства, категоричен беше председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров: "Почти няма човек, който да е само с едно заболяване".

У нас има изследване на Клиниката по вътрешни болести в Александровска болница, като се установява, че имаме свръх-изписване на инхалаторни кортикостероиди, коментира проф.Даниела Петрова, началник на Белодромното отделение на Александровска болница:

"Има свръх-изписване на някои медикаменти, което понякога има неприятни странични ефекти и допълнително хоспитализиране във връзка с тези нежелани лекарствени реакции".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве