Летен наръчник за кучето

Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Топлинен удар

Кучетата могат да бъдат покосени от фатален топлинен удар за минути. За разлика от хората те не се потят през кожата и затова разчитат на учестено, тежко дишане, както и на охлаждане през лапите и носа, за да регулират телесната температура. Представете си да носите дебело зимно палто през горещ летен ден и ще разберете защо кучетата са толкова податливи на топлинен удар.

Симптомите на това състояние са колапс, прекомерно задъхване и треперене. Ако смятате, че домашният ви любимец ги има, преместете го на хладно място, намокрете козината с хладка, но в никакъв случай ледена вода и се свържете с ветеринаря си.

Симптомите на топлинен удар много често идват, когато уврежданията от прегряването вече са настъпили, затова бъдете нащрек.

Колата не е опция

25-02Кучета не могат така лесно да се охлаждат като нас хората, а автомобилът може да се превърне във фурна изключително бързо, макар и да ни се струва, че не е толкова топло в него. Когато навън е 22 градуса, след час температурата в колата може да достигне непоносимите 47 градуса. Затова никога не оставяйте кучето в колата, дори за момент, дори и прозорците да се отворени. Ако видите чуждо куче в такава ситуация, опитайте да откриете собственика му.

Задължителни навици

Dog on the beachПрез лятото е изключително важно да се уверите, че кучето има постоянен достъп до чиста вода, най-добре в голяма купа. Носете вода и купичка с вас на разходки.

В горещи дни излизайте навън в по-хладните часове – рано сутрин и късно вечер. Наблюдавайте кучето си за симптоми на прегряване, включително учестено тежко дишане и загуба на енергия. Ако те се проявят по време на разходка, спрете, намерете сянка и дайте вода. Направете разхлаждащи наградки – във форма за лед сложете части от любимата храна на кучето ви, сипете вода и оставете да се получат ледени купчета.

Бъдете особено внимателни с кучета, които имат къси носове като бултериери, боксери, както и с възрастни кучета или такива с наднормено тегло.

Тренировки и разходки

25-06Водете кучето си на каишка, на нашийника му е хубаво да има име и номер за връзка, в случай, че реши да избяга.

По закон всички домашни кучета трябва да имат микрочип. Имайте грижата данните ви в системата да бъдат актуални, за да може кучето да ви бъде върнато в случай, че е изчезнало.

Освен ранните и по-късните часове, когато е по-хладно, избирайте и повърхности, по които може да се ходи. Следвайте правилото – ако им е прекалено топло за ръката ви, значи е прекалено топло и за лапите на кучето ви.

Ако е прекалено топло навън, поиграйте с вашето кучето вкъщи, като го накарате да мисли. Можете да потренирате основните неща, на които сте го научили или да го накарате да усвои нови трикове.

Плуване

25-04Прекрасна алтернатива за разходки през лятото. Но не всяко куче обича да плува, затова, ако вашето е от тях, не го принуждавайте и никога не го хвърляйте във водата.

Внимавайте за опасни ситуации в морето, които могат да застрашат човек, но и куче.

Не му позволявайте да пие солена вода, защото вероятно ще предизвика стомашно разстройство. Носете прясна вода с вас на плажа.

Винаги изплаквайте кучето от солената вода и пясъка, за да предотвратите раздразнение на кожата.

Насекомите и кърлежите

25-03През лятото е добре да наблюдавате какви насекоми преследва кучето ви и кои от тях преследват него. Ако говорим за бълхите - те са твърде упорити, ако позволите да се настанят в козината на домашния ви любимец. Могат да причинят доста сериозни проблеми, освен дискомфорта от хапането и чесането, тъй като отслабват имунната система на животното.

Кърлежите са другата напаст по нашите ширини, от която няма отърване, ако не използвате качествен препарат и то редовно. По-опасен обаче е сърдечният червей, който се предава чрез ухапване от комари в месеците от април до октомври. Затова задължително се консултирайте с ветеринар и давайте нужните медикаменти на кучето, за да бъде защитено от всички гадинки.

Добре е да не му позволявате да преследва жилещи насекоми, тъй като често те убождат по муцуната, устната кухина или гърлото, след като четириногият ви приятел победоносно ги е уловил и захапал. Тези места са твърде чувствителни - алергична реакция може да се развие светкавично и да доведе до задушаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл