Лом реализира европроекти за 50 млн. лева, но изпусна 60 млн.

30 проекта с европейско финансиране за 50 млн. лв. е изпълнила и изпълнява община Лом от влизането си в Евросъюза досега. Но е пропуснала да реализира проект за нова ВИК мрежа за 60 млн. лева, съобщи кметът на крайдунавската община Пенка Пенкова на среща, посветена на 10 години от членство на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

През последното десетилетие със средства от Европа в Лом са изградени нов Дунавски парк и главна улица, нов пазар, спортни площадки, благоустроени са квартали, разкрити са социалните центрове, обновена е болницата „Св. Николай Чудотворец“, реализирани са и инфраструктурни и социални проекти в селата от района.

Изпълнението на проекти, финансирани от ЕС, продължава до 2020 г. с модернизиране на училищата в града с 11, 6 млн. лв., предстои основен ремонт на 13 улици за 2,6 млн. лева, с 1,2 млн. лева ще се обновят Историческия музей и къщата музей „Димитър Гинин“ в Лом.

А 5 млн. лева ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на три от най-натоварените общински пътища. „Лом се възползва от възможностите на оперативните програми за финансиране на инфраструктурни, социални и образователни проекти и успешно продължава да ги реализира до 2020 г.

Но не можем да премълчим една пропусната възможност - нереализирания Воден цикъл на Лом през мандат 2011-2015 г. на стойност 60 милиона лева от Оперативната програма „Околна среда“ лиши града от пречиствателна станция, нов водопровод и нова канализация и създава сериозни проблеми на гражданите,“ заяви Пенкова.

Заради проваления в предишния мандат проект за нова ВИК мрежа над 20 000 души в Лом и селата от района са заложници на близо 50 годишния изгнил вече водопровод, който аварира постоянно и оставя дни наред без вода цели квартали. Изтормозени от тежката водна криза, ломчани от месеци се заканват да започнат протести и настояват държавата да помогне на общината за строеж на нов водопровод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България