Любимите рецепти на Ани Петкова

В дома на “Трамвай №5” не ядат свинско и агнешко

Доскоро бях известна като съпругата на Петко от “Трамвай №5”, сега съм майката на примабалерината Марта Петкова, шегува се Ани Петкова, когато я питат коя е тя. Всъщност лъчезарната дама има своя собствена биография, която е не по-малко интересна от тази на прочутите є роднини.

Занимава се от доста години с хореография и постановка на ревюта и конкурси за красота. Тя е една от първите у нас, работеща в тази област. Помни създаването на модните агенции, легализирането на конкурсите, закупуването на лицензите, избирането на първите Мис България, между които и Жени Калканджиева.

Самата Ани Петкова е завършила Балетното училище с профил български и характерни танци. След това 20 години танцува в Ансамбъла на Строителни войски, през който са минали много известни наши изпълнители - “Тоника СВ”, Орлин Горанов, Панайот Панайотов... Пътува много, защото изнасят по над сто концерта годишно. Със съпруга си Петко обаче не се запознава по време на турне, а преди да постъпи в ансамбъла. Тогава той пее в група “Студио В”, създадена от Вили Казасян, който им става кум заедно със съпругата си Надежда.

Всичко това е далече назад във времето. Сега Ани е добре познат в модните среди хореограф и постановчик. Последната й изява беше ревюто на дизайнерката Поля Кинова, което са подготвяли цели три месеца. Преди да излязат манекенките на подиума, кипи много труд, за който публиката не подозира. Самото вървене по “котешката пътека” е най-лесната част, защото всички момичета са професионалистки и от половин дума разбират как да покажат тоалета и къде да застанат. Този път Ани беше включила и съвсем млади манекенки с опит от 1-2 ревюта, защото смята, че полека-лека трябва да се въвеждат нови лица.

Добрата си форма хореографката поддържа най-вече с тичане - по ревюта, конкурси, дизайнери. У дома станали вегетарианци по здравословни причини и установили, че така се чувстват по-добре. По-точно, не ядат свинско и агнешко месо, никакви субпродукти, но пък често хапват риба. Изключение правят само на големи празници, когато се събира цялата фамилия. Тогава Ани приготвя и месо.

 

От Сирни Заговезни до Великден

Забравете месото, хрупайте зеленчук

От Сирни Заговезни, който тази година се пада на 1 март, до Възкресение Христово са продължаващите 48 дни великденски пости. Който е решил да ги спазва, има шанс да пречисти не само тялото, но и душата си, защото не бива да забравяме, че постите не са само смяна на един хранителен режим с друг или вид диета за отслабване, а време на въздържание и смирение, което подготвя грешния човек за духовно извисяване.

По време на пости трябва да забравим за месо и животински мазнини. По-стриктно спазващите ги премахват от менюто си и яйца и млечни продукти. Разрешена е риба в някои от дните, а морски дарове (скариди, октоподи, миди, калмари) и охлюви не се смятат за месна храна, така че са позволени. Освен всякакви зеленчуци - за предпочитане сезонните коприва, лапад, лобода, могат да се ядат тестени изделия, стига да са приготвени с олио, гъби, сладка, туршии.

 

Суфле от тиквички

Необходими продукти:

2-3 тиквички

300 г. сирене

1 връзка копър

3 яйца

1 ч. ч. кисело мляко

1 с. л. брашно с връх

олио

кашкавал

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета, отцеждат се и се подреждат на дъното на тава или йенска тенджера. Отгоре се слага натрошеното сирене и се полива с олио. Нарязва се една връзка копър. Пече се във фурната до розово. След това се залива отгоре със смес от яйцата, киселото мляко, брашното. Отгоре се настъргва кашкавал и отново се пече в умерена фурна 15-20 минути.

 

Капама за голяма компания

Необходими продукти:

1 по-голяма кисела зелка

1 кг свинско месо

600 г. телешко месо

200 г. пушен бекон

600 г. сурова наденица

1 ч. ч. ориз

черен пипер на зърна, дафинов лист

2-3 сухи или пресни чушки

Начин на приготвяне:

В голям глинен гювеч с капак се подреждат: кисело зеле, нарязано на едро, предварително направени няколко сарми с ориз, 2-3 пълнени с ориз чушки, суровата наденица, пушен бекон, парчета свинско месо, едро нарязани, телешко месо също едро нарязано, парчета пиле, по-добре пушено. Слагат се дафинов лист и черен пипер на зърна. Сипват се 1 ч. ч. вода и 1 ч. ч. бяло или червено вино, захлупва се и се пече 3-4 часа, отначало на силна (250 градуса), а след като забълбука - на слаба (160 градуса) фурна.

Кокосова торта без печене

Необходими продукти:

3 кутии бисквити “Котешки езичета”

4 с. л. пудра захар

няколко ядки орехи

2 кутийки заквасена сметана

1 консерва ананас на шайби или кубчета - само плодът

кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават, сметаната се разбърква със захарта и нарязаните орехи. Всичко се разбърква, прибавя се ананасът, изсипва се в йенски съд и обилно се наръсва с кокосови стърготини. Тортата престоява няколко часа на студено и е готова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме