Македонците се сбогуват със Звездата от Вергина

Договорът с Гърция категорично забранява употребата й

Македония се е обвързала да не използва повече символа на старото си знаме – Звездата от Вергина (още Слънцето от Вергина - бел.ред.), както и да го отстрани от всички публични места и публична употреба. Това е записано в постигнатия договор за името с Гърция, съобщава „Фокус“.

„Втората страна не може повече да използва по какъвто и да е начин и във всички негови форми символа, използван на нейното старо национално знаме. В срок от шест месеца от влизане в сила на този Договор, Втората страна ще извърши отстраняване на символа... от всички публични места и публични употреби на нейната територия. Археологическите артефакти не спадат в обсега на тази разпоредба“, пише в член 8 от договора.

В срок от шест месеца от влизане в сила на договора, македонското правителство се задължава да промени статута на паметниците, публичните сгради и инфраструктурата, така че доколкото се отнасят до античната история на Гърция „би се гарантирало почитането на посоченото наследство“.

Двете правителства са се договорили за специално третиране, когато става въпрос за исторически символи:

„Доколкото, която и да е от страните вярва, че един или повече символи, които представляват част от нейното историческо или културно наследство се използват от другата страна, тя ще извести другата страна за такова предполагаемо използване, а тя ще предприеме съответните корективни мерки за ефикасно решаване на въпроса и осигуряване на зачитане на споменатото наследство“.

Забраната за използването на Звездата на Вергина е регламентирана с междинното споразумение, подписано през 1995 г. между Гърция и Македония. Досега обаче тя не се прилага, тъй като този символ се появява на националния флаг, върху държавните институции, на спортни състезания и в спортни зали, построени в предишни години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа