МВР издирва феновете, показвали расистки жестове на мача с Англия, има задържани

Четирима футболни фенове са задържани за показване на расистки жестове по време на футболната среща България-Англия.

СДВР от снощи провежда спецоперация по издирване на феновете, заради които страната ни бе въвлечена в международен скандал, а шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, поискана му лично от премиера Борисов. През днешния ден продължава работата по установяване на други участници в инцидента. Събраните материали ще бъдат докладвани в прокуратурата, съобщиха от СДВР.

По информация на БНР, има хора и от провинцията, от съседни на София градове, които ще бъдат издирени и закарани в полицейските управления.

Мачът, завършил със загуба на българския национален отбор с 0:6, беше спиран на два пъти през първата част заради расистки скандирания от страна на част от българските запалянковци.

Дисциплинарната комисия на УЕФА официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя. От УЕФА обявиха, че са повдигнали обвинение срещу Българския футболен съюз за расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда по време на изпълнението на националните химни и оказване на повторения по таблото на стадиона. Тъй като това не е първото обвинение срещу България за расизъм и заради големия международен отзвук, се очаква наказанието да бъде доста сурово. Повдигнати са и две обвинения срещу Английската футболна асоциация - за нарушение на реда по време на изпълнението на химни и неосигуряването на достатъчно стюарди в сектора за гости.

Все още не е определена датата, на която ще разглеждат случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България