Мишел Барние: Правата на гражданите, избрали да живеят във Великобритания или в България, ще са гарантирани пожизнено

Правата на гражданите, избрали да живеят във Великобритания или в България, ще са гарантирани пожизнено. Това каза в свое изявление в Министерския съвет главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„Няколко дни преди началото на българското председателство имах възможност да се срещна и с депутати от българското Народно събрание, както и с представители на синдикатите. Ще мога да се срещна и с представители на работодателите по време на тази обществена дискусия, която решихме да проведем навсякъде в ЕС. Това е дискусия върху залога на напускането на Обединеното кралство на ЕС и прилагането на практика на това решение. Миналият петък за мен беше чест да участвам на заседанието на държавните глави на ЕС. Българският министър-председател Бойко Борисов присъстваше. Сложихме край на първия етап от преговорите. Споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни“, заяви Брание.

По думите му една от темите засяга България и това е тема, която българският министър-председател няколкократно е засягал по време на изминалите граждани. „Това е темата за положението на българските граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство. Те са десетки хиляди, но в същото време има и британски граждани, които са решили да живеят в България. Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор за напускане на Обединеното кралство, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Правото им да пребивават в Обединеното кралство, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, когато се върнат в родината си, правото на обединение на семейството“, допълни той.

Според него всички тези граждани ще разполагат с права, които ще бъдат гарантирани пожизнено. „Говоря за гражданите, които днес са направили избора да живеят в Обединеното кралство или за британците, които са решили да живеят в България. Този резултат е изключително важен. Успяхме да го постигнем по време на преговорите с британците и при 100-процентово съгласие на всички членове на ЕС“, каза още Мишел Барние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България