Младежите на ПП АБВ се срещнаха с Красимир Вълчев с конкретни предложения за промени в сектора

Представители на ръководството на ПП АБВ и председателите на младежките структури на партията се срещнаха с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да дадат своите предложения за промени в сектора. Срещата е продължение на дискусия със Синдиката на българските учители на тема „Образованието и младите хора“, която се състоя в неделя, на 12 август. Тя е част от националната кампания на младежката организация на политическа партия АБВ „Оставам в България”, която стартира през есента на 2017 година.

Статистиката за образованието в страната е изключително тревожна, посочи председателят на АБВ-Младежи София Пламена Заячка. Според доклада за Национална сигурност на България, към юли 2017 г. са идентифицирани над 206 378 деца и ученици на възраст между 5 и 18 години, които са отпаднали от училище или от детска градина.

От тях 65% са извън страната, 15% са гастрольори, а останалите 20% са резултат от безотговорно родителство. Страната ни е сред челните позиции по отношение на младежи на възраст между 15-29 години, които нито учат, нито работят. През 2016 година 22,4% от младите българи не работят и не учат, показва статистиката. В същото време 17% от завършилите гимназия в България избират да продължат образованието си в чужбина.

Младежките лидери на ПП АБВ Пламена Заячка и Любомира Ганчева връчиха на образователния министър четири конкретни предложения за промени в сектора. Те предлагат принципно нов подход за предотвратяването на ранното напускане на училището и растящата неграмотност - обвързване на образователната политика със социалната. Така безотговорните родители, които не пращат децата си на училище и детска градина, ще получават социални помощи, но чрез механизъм, който да е пряко обвързан с посещаемостта. Младежите смятат също, че отклонението от задължителното образование криминализирано.

В документа също е записана необходимостта от по-видимо интегриране на гражданското образование и доброволчеството в учебния процес, както и застъпване на метода „младежи обучават младежи“. Младежите на АБВ смятат, че трябва да бъде отменено публичното финансиране за частните училища и детски градини и тези средства да бъдат пренасочени към държавните такива.

Предложение също е да се преразгледа системата за легализирането на дипломите за средно и висше образование на българи, придобито в чужбина. Към момента системата е негостоприемна, процедурата по превод и легализация отнема 2 месеца. Този срок често е пречка за младите хора да запишат следващата образователна степен след като се върнат в България, тъй като изпускат сроковете за подаване на документите. В България автоматично да се признава за завършена образователна степен при представяне на диплома, издадена от лицензиран университет в страна-членка на ЕС. Може да се проверява единствено нейната истинност, като университетите имат съответните публични регистри. Да отпаднат всички изисквания за академични справки, легализирани преводи и т.н.

Признаването на ученическите дипломи с цел продължаване на образованието в България да може да се прави след провеждане на изпит по български език и история, ако детето не е посещавало и не е получило диплом от признато българско задгранично училище, предлагат още младежите на АБВ.

Министърът на образованието показа готовност за съвместна работа с АБВ-Младежи и да предприеме конкретни действия по техните предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България