Монтана и БАН подписаха договор за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество подписаха ден след 24 май община Монтана и Българската академия на науките/БАН/. Договорът създава предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти и бизнеса в северозападния регион, както и за кандидатстването със съвместни проекти, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

„Един от важните акценти в новата политика на БАН е отваряне към българското общество и към местните институции. Те трябва да знаят какво работи научната общност, а нашите разработки да помагат на хората и икономиката!”, каза зам. председателят на БАН чл. кор. д.и. н. проф. Васил Николов. Представителите на БАН, общинската управа и бившият председател на 39-тото НС и член на настоятелството на академията доц. Борислав Великов обсъдиха и възможността за разкриване на Регионален научен център в Монтана.

Вече се работи за откриване на поделение на Института по балканистика в Монтана, обяви неговият директор проф. Александър Костов. Подписването на меморандума бе част от програмата на Деня на българската наука, посветен на Европейската година на културното наследство, който се проведе в областния град. В Художествената галерия „Кирил Петров“ бе открита изложба, която показва българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа.

Сред картините на едни от най-големите художници на България бе проведена и научна конференция на тема „Българският Северозапад в културно-историческото многообразие на обединена Европа”, в която взеха участие учени от БАН и изследователи от региона. Научен ръководител на форума е проф. д.и.н Александър Костов - директор на Института да балканистика с център по тракология при БАН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България