Мустафа Карадайъ: Има договорка между ГЕРБ и БСП за 8 лева партийна субсидия

Снимки: Денислав Стойчев/ архив

ДПС обяви, че има договорка между ГЕРБ и БСП в бюджета за 2020 г. да бъде заложено повишаване на партийните субсидии. "Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП", съобщи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предае БТА.

В чл.64 от бюджета на държавата за 2020 г. има предложение на левицата субсидията за парламентарно представените партии да е 8 лв. за реално получен глас. Управляващите предвиждат да е един лев.

"Това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма, както съвсем скоро наградиха кошмара на майките на деца с увреждания - Валери Симеонов- чрез избирането му за зам.-председател на НС", коментира Карадайъ.

Той припомни, че от ДПС още при внасянето на предложението за 1 лев субисдия на получен глас са заявили, че, ако има субсидия, тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне на тези, които са парламентарно представени. По думите на Мустафа Карадайъ, се вижда, че големите политически сили не могат да изхарчат цялата държавна сума, която получават, и имат големи банкови депозити.

До момента, отбеляза още председателят на ДПС, управляващите не са изпълнили ангажимента си за широк обществен дебат по темата, а обещанието е било това да стане преди гласуването на републиканския бюджет за следващата година.

"Предложението на социалистите за 8 лв. обслужва големите формации като ГЕРБ и БСП и ощетява малките, които няма да могат да финансират дейността си", посочи Мустафа Карадайъ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика