Над 14 000 зрители аплодираха спектаклите от „Сцена на вековете“ на Царевец в Търново

 

Повече от 14 000 зрители аплодираха спектаклите от ІІ Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Емблематичното музикално събитие се проведе в историческата крепост Царевец във Велико Търново в продължение на два месеца. Фестивалът привлече многохилядна публика от цялата страна и чуждестранни гости от Великобритания, Русия, Германия, Румъния, Франция, Испания, Япония, САЩ, Китай, Италия, Гърция и др.

Фестивалът се проведе от 8 юли до 8 септември и в афиша му бяха включени 12 заглавия – класическа опера, балет, оперета и мюзикъл. На откритата сцена в Двореца на царете на Второто българско царство най-добрите си спектакли за сезона представиха оперните театри от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и  Стара Загора.

За първи път на  фестивала дебютира единственият в страната професионален оперетен театър - МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново. Трупата зарадва публиката с едно от най-популярните си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Специално подготвеният за фестивала спектакъл впечатли зрителите с мащабността си, пищните декори и отличното музикално изпълнение.

Публиката бе покорена от блестящи български и чуждестранни солисти, сред които примата на Софийската опера и балет сопраното Радостина Николаева в  „Манон Леско“, Ирина Жекова, Назар Тацишин  и Иван Кабамитов в операта „Лучия ди Ламермур“, Мария Цветкова, Георги Султанов и Александър Крунев в „Мария Десислава“, световно известният италиански тенор Зоран Тодорович,Елена Баръмова и Ивайло Джуров в операта „Селска чест“ , сопраното Йоана Железчева, която дебютира в „Норма“ от Белини и др.

Почитателите на балета видяха артистите на оперите от Бургас и Стара Загора в две зрелищни заглавия -  „Болеро“ от Равел и „Делвата“ от Алфредо Казела

В изключително забавния и красив мюзикъл „Котки“ участваха  Людмил Петров, Нейчо Петров – Реджи,  Сребрина Соколова, Вяра Железова, Пламен Долапчиев, Мария Павлова и др. Хитовата „Коса“  взриви   публиката с изпълненията на Маги Джанаварова, Радослав Владимиров, Стелиан Радев, Радостин Василев, Едит Унджиян. Стотици пяха своите любими български хитове заедно с Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански на финалния концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.

Зрителите запазиха неповторим спомен от фестивала и с излъчването след всеки спектакъл на аудио-визуалнто шоу „Звук и светлина“ – комплимент към тях от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

За събитието, с помощта на великотърновски фирми бяха реновирани зрителните площадки и специалната сцена в Двореца, под която бяха изградени и оборудвани гримьорни за изпълнителите. Качествено базово осветление и озвучаване, както и художествено осветление и пълно аудио осигуряване на повечето спектакли бе осигурено също от великотърновска фирма. За комфорта на зрителите се предлагаше шампанско в чаши, брандирани с логото на „Сцена на вековете“. В дните на спектаклите във Велико Търново и района бе отчетен ръст на туристите, а много хотели и места за настаняване оферираха на пазара промоционални пакети.

„Сцена на вековете“ е първият в България оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е част от европейската културна листа и е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони