Над 200 акта за родители, които не са записали децата си в училище в Сливенско

781 деца са с неустановен адрес, издирва се къде пребивават

Над 200 акта са издадени в Сливенска област на родители, които не са записали децата си в училище - това бе съобщено на среща за задържането на децата и учениците в образованието, проведена в областната администрация с участието на всички ангажирани институции. Община Сливен е издала най-много актове - 94, като част от тях все още не са връчени, предстои издаването на още 20.

В Твърдица те са 70, а в Нова Загора - близо 40. Повечето експерти заявиха, че процедурата по връчването им е дълга, родителите не винаги могат да бъдат открити на адресите си. "Според нас, не може да се очаква голям ефект от тези актове, защото те са спрямо родители без никакви доходи. В община Твърдица за привличането и оставането на децата в образованието ни помагат бивши ученици, които са медиатори в учебните заведения, разговарят със семействата" - каза Донка Иванова, експерт в общината, педагог с 34 години стаж.

Санкциите за родителите, които не са записали децата си в училище, са предвидени в Закона за предучилищното и училищното образование. Актовете се издават от общините, а наказателните постановления с размера на глобите разписват кметовете. За първо нарушение глобата варира от 50 до 150 лева. Законът за социално подпомагане също предвижда мерки. За повече от 5 неизвинени отсъствия в рамките на месец се спират детските надбавки за родителите, които са в размер на 37 лева за дете. Спрямо колко лица са наложени те, ще стане ясно в началото на декември. "От 7 септември досега в Сливенска област са били записани на училище 1 659 деца, незаписаните са 2 127" - заяви Илонка Толева, старши експерт в РУО. Други 1 862 деца са в чужбина. Голям е броят на децата, за които няма информация - 781 са с неустановен адрес и статут, изяснява се пребиваването им.

На срещата бе решено в 63-те екипа, които са натоварени в издирването на отпадналите ученици, да участват и представители на ромски неправителствени организации. От РУО-Сливен ще внесат в просветното министерство предложение достъп до информационната система за търсените деца да имат и останалите институции, а не само образователните структури. Целта е да се подобри обмена на информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование