Над 200 станаха жертвите на земетресението в Мексико

Многомилионната столица на Мексико е парализирана след земетресението от 7,1 по скалата на Рихтер, което отне живота на най-малко 224 души, съобщава Би Би Си.

Общо 55 са жертвите в щата Морелос, 49 в град Мексико, 32-ма в Пуебла, десет в щата Мексико и трима в Гереро, поясни ръководителят на гражданската защита Луис Фелипе Пуенте.

Въпреки това броят на смъртните случаи може се увеличи. Тъй като в столицата се срутиха можество сгради, се очакват още жертви. Според сеизмологичния институт епицентърът на труса е бил в Аксичиапан, на около 130 километра югоизточно от столицата Мексико, който е един от най-големите метрополии в света.

На годишнината от опустошителното земетресение през 1985 г. земята отново се разтърси в Мексико. Преди 32 г. бяха убити около 10 хил. души. По ирония на съдбата само два часа преди мощния трус редица училища, частни компании и държавни служители са се включили в ежегодно обучение за реакция при земетресение, отбелязват от редакцията.

Според заместник-министъра на образованието на Мексико Хавиер Тревино най-малко 21 деца са загинали, след като училището им в столицата се срутва заради земетресението.

„Имаме 25 загинали, от тях 21 деца и четирима възрастни“, заяви Тревино, застанал пред срутилата се сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка