Над 2000 варненци заболели от рак за година

Профилактиката дава шанс за 5 от всеки 100 прегледани

2028 варненци и 554 добричлии са се разболели от рак миналата година. Това съобщиха от онкоболницата в морската столица, в която се лекуват и жителите на Добричка област. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок на лечебното заведение през 2018 г. са преминали 16 495 пациенти, а през стационара - 13 961.

Най-често срещаните диагнози при мъжете са били рак на простатата, на белия дроб и на дебело черво, а при жените - рак на гърдата, на дебело черво и на матката. В Световния ден за борба с рака - 4 февруари, от здравното заведение обявиха, че ще подкрепят новата 3-годишна кампания "Аз съм и ще бъда", насочена към намаляване на глобалното бреме на болестта.

Повече от 10 г. екипът на онкоболницата работи в това направление, провеждайки ежегодни безплатни профилактични програми. Статистиката сочи, че превенцията дава шанс за живот на 5 от всеки 100 души. От 206 прегледани миналата година при 5% са били открити тумори в ранен стадий, когато болестта е лечима.

Тази година лечебното заведение ще се включи активно и в общинската програма за профилактика на рака на щитовидна жлеза, на шийката на матката, на простатата и на белия дроб. Болницата е единствената в България, която от 3 г. провежда Програма за психосоциална подкрепа на пациенти и техните близки, включваща и консултации с медици, психолози, социални работници и юристи.

Анализ на данните от анкета сред над 6000 онкоболни сочи, че най-честите им емоционални проблеми са тревожност, нервност и страх, а практическите са свързани с финансите и вземането на решение за лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони