Над 6000 студенти и мащабно строителство през 2017 г. в Медицински университет-Пловдив

Студентите в Медицински университет-Пловдив наброяват над 6000 души, сочат данните от тази учебна година на един от най-реномираните ВУЗ.-ове в града под тепетата. От ръководството на МУ-Пловдив за поредна година отбелязват засилен интерес към специалностите, които се предлагат, а това гарантира влизане в тях с висок успех. 40% от студентите са чужденци. Една от причините е англоезичната форма на обучение, която се предлага. „Интересът към медицината и към магистърската степен е много голям. При нас кандидатстват по 5 души за едно място”, коментира ректорът на Медицински университет-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

От Националната агенция по оценяване и акредитация въз основа на големия капацитет на МУ-Пловдив, постигнатото в материалната база, новите университетски болници, дадоха за Медицински факултет 2600 студенти капацитет, като досега той е разполагаше с 1800. „Това означава, че можем да увеличим приема, като се вземат предвид и ресурсите, което е хубаво, защото по този начин ще можем да отговорим на изискванията. Още повече, че има действително огромен дефицит на лекари в страната и в чужбина”, смята ректорът на МУ-Пловдив.

Той подчерта, че през 2017 година ръководството е променило коренно начина, по който се влиза в Университета. „Това не стана изведнъж – в рамките на няколко години последователно ние променихме системата, така че тази година при нас изпитът беше така, както при най-големите западни университети с тест по биология, тест по химия, мобилен принцип в рамките на един ден. Въпроси, които имат различни нива на сложност, които тестват не само паметта на студентите, а и другите им възможности и качества. Поради това имахме над 30% по-голямо участие. Това означава, че можем да подбираме и по-качествени студенти”, коментира ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

МУ-Пловдив има няколко много сериозни постижения през тази година. Едното от тях е, че завърши изграждането на Студентски административно-информационен комплекс, така че входът на болниците и университетът имат вече модерен вид. „Това по западната номенклатура е „Welcome center” с прекрасни условия за приемане, записване, административно обслужване на наши и чуждестранни студенти, имаме дори и психолог там. Освен този център, ние сме амбицирани тази година да сменим целия ландшафт. През 2018 година се надявам да започнем строителството на нов учебен корпус, да направим ремонт на старите сгради на болниците, които изглеждат по не най-красивия начин. Дай Боже да започнем да строим и комплекса, наречен Бърза помощ, където ще има още един учебен корпус, където ще бъде и така нареченият Диагностичен лечебен център. Надявам се, че през 2019 година всичко ще изглежда по съвсем различен начин”, заяви още ректорът проф. Костянев.

През 2017 г. Медицински университет-Пловдив се присъедини към „ЕVN Топлофикация”, за да бъде решен проблема с отоплението и климатизацията. „Това е много сериозна стъпка, свързана и с много средства, но голяма част от тях са осигурени от ЕVN. С модернизирането на отоплението и климатизацията разходите паднаха постепенно с 30%, а след това с 50%. Реализирахме много добри икономически параметри”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони