На 47 лв. увеличиха помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

УС на фонд „Земеделие“ прие увеличение на помощта „де минимис“ на 47 лв. за овца/коза за стопаните в 7-те общини в Ямболско и Бургаско с ограничения заради чумата. Подпомагането е допълнение към компенсациите за евтаназирани животни, чието изплащане вече започна от понеделник за селата Воден и Кости. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта „де минимис“. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни.

Помощта „де минимис“ за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари