Невидими нишки газ свързват галактиките

Вселената се разширява все по-бързо, учените се чудят защо

Едва ли има някой, който да не е чувал за „тъмната материя”, тайнствената невидима субстанция, която изгражда голяма част от вселената и за чиито ефекти науката съди само по нейното гравитационно притегляне. Математическите модели обаче казват, че в безкрайното космическо пространство трябва да има и близо два пъти повече нормална материя, отколкото земната наука към момента познава.

Два независими изследователски екипа - френски и британски, обявиха, че са успели да я открият. Изградена от частици, наречени бариони, тя свързва галактиките чрез невидими нишки от дифузен газ. Тъй като газът е силно разреден и не достатъчно горещ, за да се види от нашите рентгенови телескопи, никой досега не беше успял да го засече.

„Барионите са обичайното вещество, от което е съставен познатият ни свят, включително самите ние. Когато пресмятахме обаче какво е тяхното общо количество се оказа, че то е по-малко от това, което предсказваха теоретичните модели. Част от тях бяха скрити, знаехме, че съществуват, но не ги виждахме”, обясни пред „Труд” доц. дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към БАН.

Използвайки възможностите на европейската орбитална обсерватория „Планк” и нов подход при изследването на барионите двата научни екипа са насложили данни от междугалактическите пространства и са успели да направят газовите нишки видими. Наблюденията им обхващат близо милион и триста хиляди двойки галактики.

„Барионите са малка част от веществото във вселената - едва 5%, и заедно с тъмната материя съставляват приблизително една трета от него. Останалите около 70% е така наречената тъмна енергия”, посочи доц. Кирилова. Тя поясни, че в изследването се коментират именно 5-те процента бариони. „Онова, което те са намерили, са тъмни бариони във вид на газ в междузвездното пространство”, каза тя. Преди 10 години екипът на орбиталния телескоп „Хабъл” обяви, че е открил една десета от тези липсващи частици, а сега учените са успели да засекат още една трета от тях. Така, заедно с „видимите” бариони, земната наука вече е установила половината от познатата ни материя в Космоса.

Резултатите на французите и британците (екипи от Института по астрофизика в Орсе и от университета в Единбург) не са нещо революционно, но са голямо постижение, защото потвърждават научните теории и моделиране от последните 10-15 години.

 

Загадки

Тъмната материя и разширяването на вселената озадачават науката

Откриването на частица от тъмната материя би било огромен прогрес във физиката. То ще бъде нещо извън стандартния модел и ще разшири основите на нашето знание не само в астрономията, убедена е доц. дфн Даниела Кирилова от БАН.

Мистериозните частици се търсят от години от учени по целия свят. Възможно е обаче да се окаже, че усилията им са били напразни. Според някои, Общата теория на относителността, която е в основата на съвременната космологична наука, може би не е достатъчно „обща” при нейното прилагане във вселената. „Възможно е отговорът да не е в наличието на някакви тайнствени частици, а в необходимостта от по-обобщени гравитационни представи”, обясни българският учен. Някои от колегите й залагат именно на развитието на гравитационната теория, опитвайки се да обяснят недостига на вещество и енергия в сегашните данни.

Друга загадка, която занимава астрофизиците в момента е защо разширяването на вселената се ускорява, вместо да се забавя. „Ускореното разширение беше революционно откритие през 1998 г. и беше напълно неочаквано, защото противоречи на логиката. От гледна точка на гравитацията, когато има разширение на дадена система то обикновено е със забавяне, а не обратното. При наблюдение на свръхнови обаче два научни екипа направиха откритие, че от определен момент разширяването се е ускорило”, обясни доц. Кирилова. Две десетилетия по-късно астрофизиката е успяла да потвърди по безспорен начин откритото през 1998 г. Теорията обаче твърди, че след милиарди години всичко ще свърши в студ и мрак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука