Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

В сезона на пролетните бури сме, а градушките в последните седмици вече успяха да нанесат доста щети в някои райони на страната. Всички площадки за изстрелване на ракети за борба с градушките в пловдивския регион вече работят. Само за 20 дни са предотвратени седем градушки в района.

През тази година отново има недостиг на кадри по площадките, където нощем работят по двама души на смяна, а през деня остава само един дежурен. Заради ниското заплащане има голямо текучество на кадри.

"Имам такъв случай при мене заради заплатата напусна ми техника ми по локация, така че текучеството още съществува, защото парите са по-малко, отколкото предлагат другаде", каза Никола Ковачев, началник-отдел техническо осигуряване по БНТ.

Служителите признават, че обещаното от министерството увеличение на заплатите след протестите през миналата година вече е факт. Те обаче са само с 50 лева над минималните в страната, а резултатите от дейността показват, че икономическите ползи от работата на полигоните е много добра.

"Ефективността за тези сезони е изключително добра като възстановяването между един вложен лев е между 1 и 4 значи един лев вложен 4 лева се възстановяват тоест се възвръщат", обясни Никола Ковачев.

За 2017 година данните от земеделските служби доказват, че е спасена продукция за 63 милиона лева в страната. И тъй като градушка може да падне по всяко време на денонощието, в контролната зала няма време за почивка.

"Като получим разрешението за стрелба, зареждаме съответните площадки и когато облакът достигне градоопасни параметри, започваме стрелбата", посочи Емил Пашкулов, старши експерт оперативна дейност.

Станцията в Поповица от тази година е оборудвана с радар от последно поколение. Очаква се и изграждането на 4 нови площадки за изстрелване на ракети в региона. Дали ще се намерят служители за тях още не е ясно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България