Нинова: Борисов и ГЕРБ поставиха държавата на колене пред 5 големи търговски вериги

„Борисов и ГЕРБ поставиха България на колене пред 5 големи търговски вериги“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани във Велико Търново за „Визия за България“, съобщиха от пресслужбата на левицата.

Тя обясни, че правителството дава открит урок за антиикономическа, антиевропейска политика и липса на държавност - Порожанов е отишъл при търговските вериги да ги помили да не покачват цената на хляба. Лидерът на левицата подчерта, че в ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба - намаляване на ДДС, сезиране на КЗК.

По думите й комисията трябва да попита веригите- защо натискат българските производители да продават продукцията си под себестойност. Тя допълни, че хлебопроизводители са обяснили, че ако един хляб струва 1 лев, 35 ст. се плаща на производителя, 45 ст. са за търговската верига и 20 ст. отиват като ДДС в бюджета.

Нинова подчерта, че БСП е повдигала многократно темата с двойните стандарти при храните, предлагала е закон за търговските вериги, както и мерки за подпомагане на българското производство. „Малкият и средният бизнес е пропищял от извиването на ръце от страна на търговските вериги- да продава под себестойност, да плащат услуги, които не им се предоставят. Докъде докара Борисов България? Вместо да изправят държавата срещу този проблем и да се справят с него, те отиват да се молят на колене“, заяви Корнелия Нинова.

Председателят на БСП цитира  думите на Борисов: „Олигарсите, ако не искат да им взимаме ролсройсите, да спазват законите“. Тя припомни първия мандат на Борисов, когато са обикаляли с хеликоптери и са снимали палатите на митничари, на олигарси и са обещавали да им ги приберат като незаконно придобити.  „Палатите още са си там и онези хора си живеят в тях. Така и сега-  докато с едната ръка прибира ролсройсите, с другата ръка на същите хора им наливат милиони от нашите пари“,  каза още тя.

Лидерът на БСП попита- кое правителство е наляло пари в хотелите на Арабаджиев, на който сега му прибират ролсройсите, за да спят там всички европейски делегации и е наляло на Миньо Стайков стотици хиляди по време, пак на Европредседателството, за да снабдява с ракия за гостите от Европа. „С кои очи сега ще погледнат тези европейски лидери и ще им кажат, че са спали, яли и пили от такива хора, които сега ги прибират за престъпления“, попита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с зам-председателите на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева, и Крум Зарков,  секретарят на ПГ на левицата Ирена Анастасова, народните представители доц. Георги Йорданов и Валентин Ламбев,  и евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков представиха пред гражданите „Визия за България“.

Събралите се задаваха въпроси, свързани с носенето на отговорност от срана на властимащите не само с оставка, заплащането на учителите и университетските преподаватели,  мерки за запазване на младите хора у нас, състоянието на сектор „Сигурност“ и в частност Българската армия, проблемите с бежанците.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика