Новият временен шеф на НИМХ: Надявам се, че това е началото на края на кризата

проф. Пламен Нинов

Надявам се, че това е началото на края на кризата в НИМХ. Институтът трябва да влезе в нормален режим на работа, затова приех да изпълнявам временно тази длъжност. Промяна на бюджета за тази година няма да има, каза новият временен директор на НИМХ проф. Пламен Нинов пред БНТ.

Националният институт по метеорология и хидрология започва да работи нормално. Благодарение на подкрепата на Министерството на образованието, синоптиците ще продължат да изпълняват задълженията си, каза още новият временен директор на института проф. Пламен Нинов. Той уточни, че ще остане на длъжността до началото на следващата година.

Промяна на бюджета за тази година няма да има. Смятам, че с продължаващата подкрепа на МОН ще успеем да завършим успешно тази година, при липса на форсмажорни обстоятелства, открои проф. Нинов.

Имаме връзка с националната сигурност и възобновяването на работата беше много важно, допълни той.

Проблемът с финансирането на НИМХ е стар, с палиативни средства минали години са решавани, ще се заложи финансиране на дейности, които са ни вменени чрез законите, отбеляза временният директор на Института.

Той открои, че яснота около подписаното споразумението между НИМХ и БАН за частично излизане на института от структурата на Академията ще има на 25 септември другата седмица. До 31 октомври трябва да е внесен проектът за постановление за създаване на изследователски институт и НИМХ да стане част от МОН, допълни проф. Нинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България