Нов екип от специалисти поема грижата за децата от дом „Хризантема” в Габрово

В понеделник в града ще пристигнат експерти от неправителствения сектор

Нов екип от специалисти ще поеме грижата за децата в Центъра за настаняване от семеен тип на ул. "Хризантема". Това обяви кметът на Габрово Таня Христова.

Тя допълни, че след ръководителя на Центъра, всички, които имат вина за неадекватната грижа, ще бъдат освободени. Мястото им ще заемат хора, които искат и могат да полагат качествена грижа за децата и младежите с увреждания.

"До тогава, в този кризисен период, по правилата на действащото законодателство, 24-часовата грижа ще обезпечим с подкрепата на Обществения съвет за социални дейности и институциите, ангажирани с грижата за деца с увреждания в Габрово”, каза още Христова.

Занапред общинската администрация ще се фокусира върху създаването на екип, който ще бъде професионално избран и подготвен да работи в тази среда. В понеделник в Габрово ще пристигнат експерти от неправителствения сектор, за да допълнят мерките, с които да се осигури максимално добра и комплексна грижа в Центровете за настаняване от семеен тип.

„При най-малкото съмнение, че не можем да се грижим за тези деца, с всички рискове и отговорности на това решение, аз считам, че най-правилното мое действие е те да бъдат изведени.

Деинституционализацията е процес, в който всички трябва да бъдем ангажирани. Вече няма значение какво сме пропуснали. Важни са решенията, които ще елиминират пропуските. Всички по веригата имаме слабости. Сега по-важното е да намерим начина, по който успяваме да ги преодолеем и да създадем модел, който няма да ги допуска", изтъкна Таня Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България