Нов корпус за 8 млн. лева вдигат в Търновската болница

Строителството на новият корпус на областната болница във Велико Търново е на ниво трети етаж. Проектът за изграждането на 7-етажната сграда е за 8 млн. лева. Снимки: МОБАЛ

Над 700 хил. лева са инвестирани през 2019-а за апаратура в здравното заведение

За съжаление интересът към медицинските специалности намалява

Първите три етажа на новия корпус, който ще обедини двете бази на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, вече са построени.

Седеметажната сграда, която включва и сутерен, трябва да бъде завършена до края на 2020 година, с което ще бъде финализиран и първия етап от проекта.

„Положени са всички инсталации на сградата и строежът е на ниво трети етаж. Изисква се много време и ресурси, прави се канализация, захранване. Скрита работа има при започването на самия фундамент на сградата“, пояснява изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев.

Проектът за нов болничен корпус е дългогодишна мечта за работещите в най-голямата болница във Великотърновска област. В него ще се помещават отделенията по акушерство и гинекология, неонатология, ортопедия, инфекциозни болести и неврология. В момента те се намират в База II на здравното заведение в квартал „Варуша“. Двете бази са на 3 километра една от друга. Единствено Отделението по Физиотерапия ще остане в старата сграда на мястото на Отделението по Акушерство и гинекология, което наскоро беше реновирано.

Новият болничен корпус се строи до западното крило на болницата, като по проект е предвидена топла връзка между двете сгради.

Според д-р Филев реализирането на проекта ще доведе и до спестяване на близо половин милион лева, които годишно лечебното заведение харчи за транспорт и издръжка на старата сграда. Общата стойност на заданието възлиза на близо 8 млн. лева. Финансирането за първия етап от строителството беше осигурено от продажбата на недостроения хирургичен блок. Парите за втория етап ще бъдат осигурени след продажбата на недвижими имоти, собственост на болницата.

] Някои от медицинските специалности са все по-малко предпочитани от младите колеги, като хирургия, неонатология, микробиология, ортопедия, анестезиология, споделя д-р Стефан Филев.
Някои от медицинските специалности са все по-малко предпочитани от младите колеги, като хирургия, неонатология, микробиология, ортопедия, анестезиология, споделя д-р Стефан Филев.

„През май миналата година Общото събрание взе решение да бъдат продадени имот във великотърновското село Вонеща вода, както и сграда, в която в момента се помещава частната кардиологична болница и гаражи на територията на стара болница. След реализирането на всички тръжни процедури по продажба на въпросните имоти, ще бъде осигурено достатъчно финансиране за завършването и на втория етап от строежа на новата сграда“, обясни д-р Стефан Филев.

През настоящата година предстои да бъдат ремонтирани двете хирургични отделения на лечебницата, както и Отделението по урология. В момента се изчислява колко ще струва обновяването и модернизацията им. За финансирането на тези проекти, великотърновската болница ще кандидатства за отпускане на капиталова субсидия от Министерството на здравеопазването.

Над 700 хил. лева са инвестирани през изминалата година за поддръжка и закупуване на нова апаратура в здравното заведение. 417 707 лева са били отпуснати по линия на здравното министерство, а 285 хил. лв. са от бюджета на лечебното заведение. Купени са шест нови хемодиализни апарата, а също и водоотчистваща система за нуждите на Отделението по хемодиализа. Преместено е Отделението по трансфузионна хематология на мястото на болничната бибилиотека.

„С това се освобождава терен за преместването на Спешно отделение и реновирането и създаването на по-добри професионални и битови условия, в които да работи спешното на болницата. Това е изключително важно, защото ще допринесе за облекчаването на труда на спешните медици, достъпът за пациентите ще бъде улеснен. Финансиране ще се търси по европейски проект“, пояснява д-р Филев. За 15 710 лева са даренията, постъпили в болницата. Тези средства също са били инвестирани в модернизация на апаратурата в различните звена.

„Едно от най-големите дарения в болницата през миналата година беше за закупуването на нов видеоларингоскоп за Неонатологията. Акцията стартира в началото на октомври 2019 г., когато младо семейство дари 1000 лева, събрани по време на сватбеното им тържество. Няколко седмици по-късно още една двойка предостави 1022 лева, след като предварително помолили гостите на сватбата си да не носят цветя, а определената сума да дарят в подкрепа на благородната инициатива”, споделя д-р Филев.

В навечерието на Деня на недоносените деца зад каузата застана и Музикално- драматичният театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. На 16 ноември трупата на театъра игра благотворително детския мюзикъл "Патиланци", като един лев от всеки продаден билет беше дарен за купуването на модерен видеоларингоскоп.

„По време на представлението стотици оставиха средства и в дарителници. Събрани бяха 703 лева, като с тях общата сума стана 3567 лева. Необходими за купуването на видеоларингоскопа обаче бяха около 5 000 лева. След обявяването на събраната сума, от специализираната фирма за доставка на медицинска апаратура решиха да подкрепят каузата на единствената Неонатология във Великотърновска област, предоставяйки апаратурата на стойността на събраната сума от благотворителната кампания“, сподели д-р Стефан Филев. Видеоларингоскопът, който е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант, бе доставен в отделението в началото на декември.

Отпусната капиталова субсидия на здравното министерство за 2020 година е 300 хил. лв., които ще бъдат използвани за три нови дихателни респиратора, три анестезиологични апарата, които служат за доокомлектоване на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

„Няма как да отговаряш на съвременните изисквания в лечебно-диагностичния процес, без да си обновяваш техническото оборудване на болницата, тъй като изоставаш от съвременните тенденции и по този начин качеството на предлаганите медицински грижи не отговарят на нужното ниво. Кризата се задълбочава с всяка изминала година, поради намаляване на интереса към професията на медицинската сестра. Някои от специалностите са все по-малко предпочитани от младите колеги, като например хирургия, неонатологията, микробиология, ортопедия, анестезиология“, коментира тенденцията в развитието на медицинските кадри д-р Филев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини