Няма кой да спре шампионите на Белия керван

В спорта интригата обикновено е кой ще победи. Но преди сезона в алпийските ски – най-престижната верига зимни състезания, единодушното мнение на специалистите е, че въпросът ще е колко рекорда ще счупят шампионите.

Те сякаш са ясни предварително – Марсел Хиршер и Микаела Шифрин. Двамата очаквано получиха наградите „Златен скиор“ на името на основателя на Световната купа Серж Ланг, които по традиция се връчват преди новия сезон за постижения през изминалия. Всякакво друго решение щеше да е нелепо – опитният австрийски ас и младата американска фурия изглеждат без конкуренция на пистата. А така удобният им гигантски слалом, с който ще бъде открит сезонът, им дава шанс да нанесат първия удар в битката за Големите кристални глобуси.

Хиршер вече е рекордьор – има безпрецедентните седем големи купи. При това поред. Доминацията му започна през 2011-12, а този февруари 29-годишният дребосък увенча кариерата си с олимпийско злато (дори две на игрите в Пьонгчанг). По-рано този месец стана и баща, а решението му да продължи кариерата си е много лоша новина за съперниците му, които са орисани да карат в ерата „Хиршер“. Майстори като Аксел Лунд Свиндал (Норвегия), Алексис Пентюро (Франция) и Тед Лигети (САЩ) вече толкова пъти са капитулирали пред класата на австриеца, че този път дори не посмяха да обявят Големия кристален глобус като цел за сезона си. Сякаш са наясно, че трофеят му принадлежи. Но това увеличава залога и за самия шампион. В момента той притежава и малките купи в слалома и гигантския слалом, както и световните титли. В спорта е много по-лесно да се качиш на върха, отколкото да се задържиш на него, а Хиршер е стъпил на прекалено много върхове. Може би е по-вероятно да отстъпи някой на шампионата на планетата в Оре (Швеция) през февруари, тъй като медалите се решават в едно състезание.

Подобна е и картината при дамите. Шифрин е само на 23, а вече има три поредни големи купи. Нейният коз също са техничните дисциплини, но все по-често избухва и в скоростните, което допълнително обезкуражава останалите скиорки. Но ще й трябват поне още три, за да се изравни с рекордьорката Врени Шнайдер (Швейцария).

По-големи шансове за рекорд има знаменитата й сънародничка Линдзи Вон, която е на 4 победи от великия швед Ингемар Стенмарк, първи в историята на спорта. Кралицата на скоростта поема на последната си мисия в Световната купа и с всеки свой завой ще пише история.

За първи път керванът ще акостира в Солдеу (Андора), където са финалите, а една от последните спирки (22-24 февруари) ще е курорт ?1 в Югоизточна Европа – Банско, където най-добрите мъже ще премерят сили в алпийска комбинация, супер г и гигантски слалом. Може би Хиршер, който спечели две победи в пиринския курорт по пътя към първия си триумф през 2102-а, ще бъде коронясан именно под връх Тодорка?

Алберт Попов се хвърля между шамарите

ЗьОЛДЕН - За най-добрия български скиор дойде времето да скочи в дълбокото. Алберт Попов от години е част от Белия керван, но този сезон ще заложи на повече състезания в Световната купа, отколкото на по-нискоразредни стартове.

„За Световната купа ще карам във всичките гигантски слаломи, а за слаломите ще се реши допълнително – призна софиянецът. - Така другите състезания ще останат на заден план, но мисля че съм във форма и мога да покажа много. Силно се надявам да намеря място сред първите 30, това е моята цел. Нямаше да карам, ако не вярвах, че мога да го направя.“

21-годишният българин е доволен от подготовката преди сезона, въпреки че е бил затруднен от метеорологичните условия.

„Тренирах много, но тази година имаше малко сняг и съответно много камъни – разкри Попов. - Потрошихме доста ски, но в крайна сметка съм подготвен. Козът ми е, че ще се раздам максимално. Ще рискувам всичко и с малко късмет ще се получат нещата.“

Подобно на повечето от колегите си, българинът не очаква изненади в Световната купа този сезон.

„Има много добри скиори, но мисля, че Хиршер няма да бъде свален от върха или поне доста трудно“, смята Алберт.

Президентът на ФИС:

Вярвам в младежките олимпийски игри

Джанфранко Каспер, президент на Международната ски федерация (ФИС) изрази увереност в бъдещето на младежките олимпийски игри. Швейцарецът, който е почетен член на Международния олимпийски комитет, е в Зьолден за традиционния „Форум Алпина“, който е ден преди откриването на сезона в алпийските дицсиплини.

„Сега се връщам от Буенос Айрес и мога да ви кажа, че съм възхитен от това, което видя там – заяви Каспер. - За нас обаче още по-важни са зимните игри. Уверен съм, че те ще стават все по-успешни.“

В аржентинската столица босът се срещна с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и председателя на БОК Стефка Костадинова, които му представиха кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри за младежи през 2024-а.

Каспер пожела успех и на трите кандидатури за големите зимни игри през 2026-а – Стокхолм, Калгари и Милано/Кортина д'Ампецо.

„Вече се стараем олимпиадата да не е толкова скъпа, но през 2022-а в Пекин може и да е най-скъпата – призна шефът на световните ски. - Китайците имат още много работа, за да станат готови, но се учат бързо.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт