Обвиниха чичото за убито от питбул дете (обзор)

Нямало сигнали срещу животното

Все още не е ясна причината за агресията на кучето

Чичото на убитото от питбул 3-годишно дете бе обвинен и арестуван за трагедията в пазарджишкото село Мокрище. Малкият Тошко издъхна, след като бе нападнат от кучето в понеделник следобед. Първоначално в ареста бяха вкарани още и лелята и бащата на жертвата, но по-късно бяха освободени.

Малкият Тошко живеел в къщата заедно с баща си Стоян М. и свои роднини. Детето излязло само на двора, където бил питбулът. По неясни причини кучето се нахвърлило върху момченцето и започнало зверски да го хапе по врата. На място веднага пристигнали лекари, които обаче само констатирали смъртта на Тошко. Пред полицаи лелята Атанаска А. обявила, че е собственик на питбула. Тя се грижела и за детето, когато баща му бил на работа. Майка му била на работа в Германия. По-късно обаче се изяснило, че собственикът е чичото Димитър М. (35 г.).

Освен с обвинения от прокуратурата, собственикът на питбула ще бъде санкциониран и по Закона за ветеринарномедицинската дейност, каза шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев. Той добави, че кучето не било регистрирано. Ще бъде направена експертиза от ветеринарен лекар за агресивността на животното. “Дали трагедията е предизвикана от детето, дали е изблик на агресия от самото животно, дали условията, в които е отглеждано, са спомогнали, това са неща, които само могат да се допускат”, каза д-р Митев.

Според кметицата на селото Лиляна Хаджиева до понеделник не е бил регистриран случай на агресия от страна на кучето. Местните хора казаха, че кучето било държано гладно и това е една от версиите за кръвопролитието.

От отдел “Закрила на детето” съобщиха, че при тях не е имало сигнали, че малкият Тошко е отглеждан в риск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право