Общината откупува австрийския дял във "Варна-Ефкон"

До 1 юли общината трябва да откупи срещу 2600 лв. по номинал дела на австрийската компания в съвместното дружество "Варна-Ефкон", за да се сложи край на дългогодишната сага с неработещото видеонаблюдение в града. Системата беше пусната през 2007 г.и струваше 9.7 млн.лева, но шест години по-късно поддръжката й беше спряна.

Упълномощеният за сделката общински съветник Христо Атанасов обясни, че съвместното дружество не функционира, а от 200 улични камери работят едва десетина. В преговорите той смъкна драстично цената, защото австрийците от "Ефкон"АГ искаха 1.6 млн.лева и имаше бурни скандали в предния ОбС. Когато общината стане 100% собственик на активите, ще преговаряме с МВР, за да заработи цялостно видеонаблюдението, не само по улиците, но в детски градини и училища, защото е важна част от Националната система за сигурност, коментира Атанасов.

За това, че системата не работи, се разбра през 2014г. след трагичния инцидент с изчезването на кинорежисьора Захари Паунов на път от Варна за Бургас. Стана ясно, че е катастрофирал след инфаркт, но видеонаблюдение не е засякло колата му на излизане от морската столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България