Община Търговище ще дофинансира селско училище

Снимка: Архив

Община Търговище ще дофинансира две паралелки с по-малко от 10 ученици в училището в село Драгановец. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет зам.-кметът Рая Матева, съобщиха от местната администрация. Целта е да се осигури задължителното обучение на учениците до 16-годишна възраст.

Предложението е по искане на училищното ръководство, в което се посочва, че поради недостиг на деца е необходимо да се сформират една слята паралелка от ІII и ІV клас, с общо 7 ученици, както и друга с 9 ученици от VІІ клас.

Общият прогнозен брой на учениците за новата учебна година пък е 40.

Съгласно държавния норматив, минималният брой за сформиране на паралелка в начален етап (I-IV клас) е 16 ученици, а в прогимназиален (V-VII клас) е 18, припомнят пък от Общината в Търговище.

Класове с по-малко от 10 ученици могат да се сформират само при осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.

През предходната 2018 г. Община Търговище също дофинансира две от паралелките в Драгановец, тъй като в тях бяха записани по-малко от 10 деца.

Ако общинските съветници одобрят предложението, средствата за дофинансиране ще бъдат осигурени от общинския бюджет за 2019 г. Докладната ще бъде разгледана на предстоящото на 29 август заседание на Общинския съвет, съобщават от местната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини