Общоградски протест против обгазяването на града готвят в Разград

Общоградски протест под наслова: „Стоп на геноцида в Разград – искаме чист въздух” обявиха за 25 септември граждани, обединени в инициативен комитет. В него влизат общински съветници, общественици и активни граждани, които многократно поставяха проблема с обгазяването на Разград пред всевъзможни институции.

Сборният пункт е в17 часа на площад „Възраждане”. Предвидено е и блокиране на кръстовище.

На протеста ще бъдат поканени ръководствата на общината и областта, представители на контролните органи от екоинспекцията и тази по здравеопазване.

Само при проверки през август, заради множеството сигнали за обгазяване на града, от РИОСВ-Русе съставиха актове и последващи наказателни постановления за над 150 000 лв. Едната санкция е на фирма, произвеждаща ветеринарни продукти, където е наложена глоба от над 88 000 лв. Тя е заради превишаване на индивидуални емисионни ограничения, определени в комплексното разрешително по показателите азот амониев, неразтворени вещества, химична потребност от кислород и други, гласи официалното съобщение от инспекцията.

Над 67 000 лв. пък е санкцията за водоснабдително дружество за установени отклонения в продължение на 5 денонощия, когато са били замерванията в Разград.

Нарушенията са констатирани при изпитване на отпадни води, взети от пречиствателните станции на общо четири дружества, при които е имало някакво отклонение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони