Общо 202-ма танцьори от Горна Оряховица се присъединиха към инициатива за рекордите на Гинес

Общо 202-ма танцьори на възраст от 9 до 79 години танцуваха кадрил в Горна Оряховица за подобряване рекорд на Гинес за най-много едновременно танцуващи. Синхронизираният танц е част от общ европейски танцов проект „SQuadrille“. Той се организира от Словенската национална танцова асоциация и се провежда в сътрудничество с танцови асоциации, училища, школи, факултети от различни европейски градове.

Горна Оряховица е единственият български град, който участва в общото танцуване. Инициативата за присъединяването му е на балетна школа „Грация“ и се реализира със съдействието на Община Горна Оряховица. Преди началото на големия танц, всички танцьори бяха приветствани от кмета на железничарския град инж. Добромир Добрев.

„Радвам се, че Горна Оряховица днес се присъедини към танцуваща Европа и съм горд, че точно нашият град е единственият в България, включен в този мащабен танцов проект. Когато нещо не може да бъде описано с думи, го правим с музика и танц, затова –нека Европа днес танцува с Горна Оряховица. Покажете какво могат танцьорите на Горна Оряховица“, пожела на участниците инж. Добрев. Заедно с него, настроените от голямото танцуване споделиха заместник-кметът Йорданка кушева, директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева, инж. Петя Богданова, директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“, както и много граждани.

На реновирания пл. „Георги Измирлиев“ горнооряховските танцьори се присъединят към своите колеги от още 48 града от 8 държави в Европа, танцувайки кадрил от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус. Музиката и хореографията бяха еднакви за всички танцьори. От Горна Оряховица в общата танцова хореография се включиха представителни танцови групи от: балет „Грация“, балет „Етна“ при Младежки дом, ДФС „Раховче“ и ФК „Сидер войвода“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, ТФК „Балканика“ при НЧ „Напредък – 1869“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Бачо Киро“ от Велико Търново, Община Горна Оряховица и Групата за здраве и дълголетие при Клуба на ветераните спортисти. Всички танцови групи получиха сертификати за участие в танцовия проект „SQuadrille“, който завърши с характерен танц за всяка от държавите. В Горна Оряховица, 202-та танцьори, заедно с публиката се хванаха на право българско хоро.

Европейският танцов проект кандидатства за Рекордите на Гинес и апликационната форма е получила одобрение. Резултатите ще станат ясни в началото на месец юни, след като бъдат прегледани всички видеозаписи и бъдат сумирани танцьорите от всичките 49 града от Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони