Огнеборец ремонтира и върна в движение 40-годишна пожарна в Горна Оряховица

Пожарникар от Горна Оряховица сам ремонтира и успя да върне в движение единственият автомобил в местната служба, който превозва 8 тона вода. По този начин Николай Мяшков спасил от забвение старият чешки пожарен автомобил „Татра”, тъй като ремонтът бил много скъп и по всяка вероятност нямало да се намерият пари за подмяна на частите му. Мъжът успял да върне обратно на терен 40-годишната машина само за седмица и спечелил благодарността на колегите и началниците си, които казват, че не могат да работят без този автомобил.

pojarnikar1

„Това е редовна практика. Колегите редовно сами ремонтират по-старата техника. В този случай Мяшков се е наложило да смени съединителя на пожарната. Това обаче е трудна процедура, защото се сваля цялата кабина на возилото и се подменя дефектиралия детайл. Малко са сервизите, които се наемат да ремонтират такива стари машини. Заради това Николай Мяшков бе награден”, коментира пред „Труд” инж. Станко Лазов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново.

Николай Мяшков работи в пожарната служба в Горна Оряховица вече повече от 20 години. Когато дошъл на работа тук, заварил и чисто новата тогава „ТАТРА 815“.

„От както съм на служба до преди да дойдат двата нови автомобила, тази пожарна излизаше при всеки сигнал за произшествие. Когато доставиха новата техника започна да изпълнява ролята на водоноска като осигурява вода на двата нови автомобила. Обаче с течение на времето счупи съединител и два месеца стоя на плаца”, сподели Мяшков.

Той и колегите му са категорични, че въпреки новита автомобили, при сериозен пожар няма как да действат без старата татра.

Преди да стане пожарникар Мяшков е бил монтьор, шофьор и е много добре запознат с двигателите. Като разбрал, че ремонтът на татрата ще струва скъпо, заявил на началниците си: „ Няма страшо, аз ще ремонтирам автомобила за моя сметка всичко!“ .

И успял само за седмица отоново да го върне в бойната смяна, като работел в почивките между дежурствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България