Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци

Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

За укриване на данъци върху сумата от близо 270 000 лева отива на съд собственикът на сайта “Фрогнюз” Огнян Стефанов.

Както “Труд” писа в началото на март, срещу Стефанов има няколко разследвания за това, че не е декларирал доходи пред данъчните. Обвинителният акт е официално внесен в съда от Софийската градска прокуратура, а първото заседание на магистратите е в петък. Според сметките Стефанов не е платил данъци в размер на 27 000 лева. Ако бъде признат за виновен, той може да лежи в затвора от 2 до 6 години.

През последните месеци Стефанов и неговият сайт се специализират основно в пускането на доноси срещу депутати, министри и главния прокурор и фанатична защита на банкера-беглец Цветан Василев.

Като бивш агент на Държавна сигурност, носел гордо псевдонима “Академик”, Стефанов е запознат с доносническата дейност от времето, когато е бил в услуга на мракобесната комунистическа служба.

Сега държавното обвинение е на мнение, че има достатъчно доказателства как Огнян Стефанов не е декларирал общо четвърт милион, взети на ръка от човек на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. Цветан Василев е подсъдим за източването на трезора и чака решението на съда в Белград за екстрадирането си.

250-те хиляди лева “Академик” прибрал на два пъти - първо през август 2013-та, когато човекът на Василев му дава 100 000 лв. Втората сума от 150 000 лева Стефанов слага в джоба през март 2014-а.

Според прокуратурата двете крупни суми са дадени на собственика на “Фрогнюз” след личното нареждане на Цветан Василев. “Академик” получил 100 000 в бизнес-сграда в столичен квартал, малко преди обед на посочената дата.

150-те хиляди лева Огнян Стефанов пак получил на ръка на същото място, отново след лична заповед на Василев към негови хора, които са свидетели по делото.

Така става и ясно защо бившият агент на ДС е един от най-големите защитници на избягалия банкер, подсъдим за най-големия грабеж в новата история на България.

Другите две деяния, за които Стефанов ще бъде съден в същия процес, касаещ горните деяния, е за по-малки суми, за които не е платил данъци - 5300 лева и 14 300 лв.

Търговийка със “Слънчев бряг” АД

Разследван е и за фиктивни договори

Както “Труд” съобщи, Огнян Стефанов е разследван и за деяния в периода от 02.08.2007 до 14.05.2010 година. В този период Стефанов, в качеството си на управител и представител на “Фрог нюз” ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство, и при представяне на информация пред данъчните. Той прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от “Слънчев бряг” АД, което през онзи период е било оглавявано от неговия дългогодишен бизнес партньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г.

Според документите по делото, в годините от 2006 до 2010 година, в които Стефанов е управлявал юридически “Фрог Нюз” ООД, дружеството е въртяло търговийка със “Слънчев бряг” АД.

Обороти

“Слънчев бряг” АД имало много високи обороти и за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества.

Като шеф на “Фрог нюз” ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание. Разследващите установили, че предлаганите услуги (рекламна дейност - б.а.) не са изпълнени, но въпреки това Стефанов обявил пред данъчните, че всичко е завършено.

Заради фалшификатите на “Академика”, “Слънчев бряг” АД получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева.

В доказателствата са представени 34 броя фактури с невярно съдържание за рекламни услуги, подписани от Стефанов. Всички те са за рекламна услуга, извършена само на хартия от “Фрог нюз” ООД за “Слънчев бряг” АД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право