Огромна вълна помете две деца във Варна (обзор)

Водолази изкараха тялото на Мариян, след часове издирване нямаше следа от Диян

Отишли в морската градина за концерт

Две деца се удавиха край Варна. Огромна вълна захвърли в морето 14-годишния Диян и 12-годишния Мариян, докато се разхождат малко преди 18 ч. на 15 август на най-ниската външна стена на пристанищния вълнолом. Тежкият инцидент се разиграл пред останалите четири деца от компанията, които са викали за помощ и са звъннали на тел.112. Но вълна след вълна помитали момчетата, а мъртвото течение ги завлякло навътре в морето. Едното от тях дори успяло да се захване за тетраподите, но ударът на прибоя го откъснал от там, обясни районният прокурор Красимир Конов.

По думите му първи се притичали на помощ минувачи, но морето вече било погълнало децата. В опитите за спасяването им се включили специализирани екипи от Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението, спасителният катер “Вяра” на Морско-спасителния център, катери на “Морска администрация”, водолази и екипи на Военноморските сили и МВР. Община Варна отмени всички празнични прояви - концерт и заря, заради трагедията.

Издирването на децата е продължила до 23 часа вечерта и бе подновено рано сутринта в четвъртък. Водолазите Любомир Димитров и Красимир Костов, с риск за живота си са влезли в морето около 18 часа вечерта при вълнение 3-4 бала на прибоя. Излезли едва при здрачаване, след като губят контрол помежду си под водата. Димитров е бил блъснат от вълна и е пострадал леко.

На вълнолома цяла нощ бяха бащата и вуйчото на Диян, сестричката на Мариян, както и останалите 3 момичета от компанията, дошли във фаталния ден по-рано за празничния концерт в Морска гара и решили да се разходят.

Вчера сутринта водолази изкараха тялото на Мариян.

До редакционното приключване на броя продължаваше издирването на Диян.

Той е ученик в ОУ “Стоян Михайловски”, а Мариян е дошъл със сестричката си на гости на роднини във Варна, научи “Труд”.

При друг инцидент във Варна мъж заклещи крака си в тетраподите на Трета буна. Откаран е болницата в сравнително добро състояние.

Опасност

Обмислят забрана за достъпа

Вълноломът е конструиран така, че вълните да се разбиват в него. Той е любимо място за разходки и отговорността е на всеки, който се движи по него. Голяма трагедия е, но по-защитно и безопасно няма как да се направим съоръжението. Ако обществото настоява, ще забраним достъпа до рисковия участък. Това коментира за “Труд” генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Жалба за опасностите, които крие вълноломът, е изпратил до областния управител на Варна в началото на тази година адв. Милен Велинов. Човек падне ли веднъж във водата, не може повече да се качи на вълнолома, посочи Велинов.

Районна прокуратура във Варна образува досъдебно производство за склоняване на самоубийство, работна квалификация, която не обвързва рамките на разследването, посочи прокурор Красимир Конов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България