Оле Гунар Солскяер - Златната резерва

Изход от критични ситуации може да се намери с нестандартни действия като решението на „Манчестър Юнайтед“ да си вземе треньор под наем. Славният английски клуб изненадващо привлече временно своя бивш нападател Оле Гунар Солскяер за заместник на уволнения Жозе Моуриньо до лятото.

Практика е футболните клубове да си разменят играчи под наем, но подобна размяна на треньори не се случва всеки ден. Ако се вярва на медийните публикации в британската преса, “Манчестър Юнайтед” плаща наем от 1,8 млн. лири на норвежкия клуб “Молде”, за да използва Солскяер до края на сезона. При положение, че на “Олд Трафорд” искат да задържат 45-годишния наставник за постоянно, трябва да добавят още 7,2 млн. лири - един вид трансферна сума, тъй като той си има договор с “Молде” чак до 2021 г.

За втори път “Манчестър Юнайтед” вади пари за един и същ човек и ги дава на един и същ продавач. През 1996 г. клубът привлича 23-годишния тогава Солскяер пак от “Молде” срещу 1,5 млн. лири. Рижият нападател прекарва с червен екип целия остатък от активната си кариера, като се отблагодарява на своя работодател със 126 гола в 366 мача. За 11 сезона на “Олд Трафорд” си спечелва славата на златна резерва заради отбелязаните важни голове в края на мачовете, в които влиза през второто полувреме.

Звездният миг на Солскяер е финалът в Шампионската лига срещу “Байерн” на стадион “Ноу камп” в Барселона през 1999 г. Тогава германците повеждат още в 6-ата минута с попадение на Марио Баслер. В 90-ата минута култовият италиански рефер Пиерлуиджи Колина присъжда 3 минути добавено време, а точно в този миг “Манчестър Юнайтед” трябва да изпълни ъглов удар. След центрирането на Дейвид Бекъм се стига до изравняване чрез Теди Шерингам. Малко по-късно Бекъм изпълнява още един ъглов удар и Солскяер засича топката в мрежата за победното 2:1. Норвежецът пада на колене в изблик на радост, имитирайки действията на Баслер след гола на “Байерн”. След което е затрупан от съотборниците си и влиза завинаги в историята и фолклора на “Манчестър Юнайтед”.

Като футболист на “червените дяволи” Солскяер става също така шест пъти шампион, печели по два пъти купата на Англия и на лигата, а веднъж и междуконтиненталната купа. Конкурира се със знаменити нападатели като Ерик Кантона, Дуайт Йорк, Анди Коул, Диего Форлан, Рууд ван Нистелрой, Кристиано Роналдо. И въпреки че заема шесто място в голмайсторската листа на “Манчестър Юнайтед” за Висшата лига, не успява да се превърне в любимия играч на отбора за своя син Ноа. Малкият наследник на Солскяер е луд фен на голмайстор №1 за всички времена на “Юнайтед” - Уейн Руни.

Солскяер ще дебютира начело на “Манчестър Юнайтед” още тази вечер в гостуването срещу “Кардиф” на едно много специално за него място. През 2014 г. той получава възможността за първи път да работи като треньор във Висшата лига именно начело на уелския клуб, след като два пъти поред е направил “Молде” шампион на Норвегия. Тогава поема “Кардиф” по средата на сезона и се проваля. Под негово ръководство отборът печели само 3 от 18 мача и изпада. Логично понася критики, че е твърде наивен да налага офанзивен стил в тим с лимитирани възможности на играчите. От 8-месечния му престой в “Кардиф” остава незабравима една сцена от пресконференция след поредната загуба, когато пред журналистите той започна да жонглира с червен балон, докато обяснява причините за слабата игра.

Сега червеният балон на “Манчестър Юнайтед” отново е надут до спукване от неубедителни игри и напрежение при Жозе Моуриньо. Златната резерва Солскяер за пореден път влиза в играта в последния миг със записките, които си е водил в съблекалнята от годините с Алекс Фъргюсън. Феновете на отбора се надяват норвежецът да изживее нови звездни мигове с “Юнайтед” и от треньорската скамейка.

 

Първо казармата, после футболът

Преди да стартира активната си футболна кариера, Оле Гунар Солскяер е отбил едногодишна военна служба в норвежката армия. След това той подписва първия си договор с третодивизионния клуб “Клаусененген” на 17-годишна възраст. Там прекарва пет години, като за това време отбелязва средно повече от един гол на мач. Силното му предстяване привлича вниманието на първодивизионния тим “Молде”, който го купува срещу неголяма трансферна сума. Само една година по-късно Солскяер е реализирал 31 попадения в 38 мача с екипа на “Молде” и цената му скача драстично. Сър Алекс Фъргюсън го привлича незабавно в “Манчестър Юнайтед”, изпреварвайки останалите кандидати за голмайстора - “Манчестър Сити”, “Евертън”, “Хамбургер” и “Каляри”.

 

За него

Ще е феноменално да класира отбора в Топ 4

За „Манчестър Юнайтед” ще бъде трудно да завърши в челната четворка, но няма да е невъзможно. Ако Солскяер успее да изведе отбора до това, трябва да остане и след края на този сезон. Да измести „Челси“ ще бъде нещо феноменално. Едно такова постижение би показало на ръководството, че има човек, който би могъл да използва таланта в отбора.

Димитър Бербатов, бивш голмайстор на “Манчестър Юнайтед”

 

Успех, Оле! Сега удря твоят час!

Пожелавам ти успех, Оле! Сега удря твоят час! Ние сме с теб. Можеш да разчиташ на подкрепата на всички играчи, с които си споделял съблекалнята на стадион „Олд Трафорд”. Надяваме се да донесеш повече усмивки по лицата на нашите запалянковци. Ще работиш със страхотни играчи, на които можеш да дадеш кураж и увереност в победата. Нека съдбата бъде с теб!

Дейвид Бекъм, бивш капитан на “Манчестър Юнайтед”

 

Отваря се голяма възможност пред него

Направо не мога да повярвам - Оле стана треньор на “Манчестър Юнайтед”! Това е сензационно! Толкова много се гордея с него - че и аз съм норвежец и че сме играли заедно в националния отбор. Пред Оле се отваря голяма възможност да докаже качествата си и като треньор. Той е пример, че със здрава работа може да се постигне много.

Джон Арне Рийзе, бивш играч на “Ливърпул”

 

Не ме интересува кой идва след мен

Бях много горд, че носих емблемата на “Манчестър Юнайтед” и феновете знаеха това. В този клуб срещнах страхотни хора, с някои от които ще остана приятел цял живот. Когато затварям една страница, не ме интересува кой идва след мен. Мачът за мен свърши и няма да се връщам назад. Ще се наслаждавам на живота, ще ходя да пазарувам и ще се разхождам. “Манчестър Юнайтед” има бъдеше без мен и аз имам бъдеше без “Манчестър Юнайтед”.

Жозе Моуриньо, уволненият треньор на “Манчестър Юнайтед”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети