Опашки се извиха пред бюрата по труда

Стотици чакат с часове във Варна и София, за да се регистрират на борсата като безработни

Дълги опашки се извиват пред бюрата за труда във Варна и София, алармираха читатели на "Труд". С часове се чака за регистрация като безработен в първия работен ден на седмицата.

Особено голямо е струпването на освободени служители в морската столица, тъй като голяма част от заетите в града са от сектор туризъм, който в момента буксува, обясниха служители, които също искат да подадат документите си за социални помощи от държавата.

Секторът е застинал, а несигурността за бъдещето на туризма, осъществяването на летния сезон и размразяване на пътуванията у нас и зад граница накара работодатели да се разделят с дългогодишни служители, като и двете страни се надяват, че мярката е временна и отново ще работят заедно, след като кризата премине, обясниха хора от опашките, които позвъниха на телефоните на "Труд".

Особено тежко е положението на малките компании, които имат до 5 служители, но нямат свободни средства да им плащат възнагражденията и не могат да се възползват от новата схема на кабинета 60/40, обясниха потърпевши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини