Осъдиха бивш областен управител и двама чиновници, продали евтино държавни имоти

Условна присъда от 2 г. и половина с 5-годишен изпитателен срок и 2500 лв. глоба получи от Добричкия окръжен съд бившият областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 г.

Заедно с него условни наказания получиха и бившият шеф на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев и бившия началник на отдел в Службата по кадастър в Добрич Костадин Костадинов.

Тримата бяха признати за виновни, че умишлено са продавали държавни имоти на ниски цени, за да облагодетелстват купувачите. В съучастие Хаджиев и Ганев изтъргували 6 крайморски терена, част от капитала на Специализираната болница за рехабилитация "Тузлата". От сделката лечебното заведение загубило над 665 000 лв. Хаджиев продал и държавен апартамент в Добрич с близо 15 000 лв. под пазарната оценка.

Заедно с другите двама осъдени той харизал още 2 имота в Добрич и Шабла на цени, занижени общо със 135 102 лв. За престъпленията Пламен Ганев получи 2 г. и половина лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, а Костадин Костадинов - 9 месеца, отложени с 3-годишен срок. Въпреки че са нанесли солидни щети за бюджета магистратите прецениха, че проточилото се почти 5 г. досъдебно производство е изключително смекчаващо вината обстоятелство, както и това, че тримата са изправени на съд за деяния, извършени преди повече от 10 г. Заради разследването Хаджиев и Ганев нямаха право да заемат и обществени длъжности.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна. След финала на заседанието бившият областен управител обяви, че ще стори това, защото е невинен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право