Откупени са над 67 картини на съвременни художници

Близо 30 000 лева са в дарителската сметка на фондация "Св.Св. Константин и Елена" в помощ на четири приюта

Още преди финала на благотворителната кампания "Изкуство за деца в нужда", който се провежда срещу Никулден, са откупени над 67 картини от фонда с произведения на изкуството на фондация"Св.Св. Константин и Елена", обяви нейният управител Елена Косева.

Това е IX поред инициатива в помощ на деца, младежи и девойки, лишени от родителски грижи и със специални потребности в четирите приюта -"Княгиня Надежда","Другарче", "Изгрев" във Варна и помощното училище с интернат в село Кривня.

Кампанията е стартирала на 18 октомври в Деня на Св. Лука, закрилник на художниците. В галерия "Графит" са изложени близо 160 творби от общо 300 от фонда на фондацията. Сред тях са картини на Светлин Ненов,Стоимен Стоилов,Паруш Парушев и др. автори. Най-скъпото платно "Буцефал" от 2000 лв. на Васил Петров вече също е откупено. До момента средствата в дарителската сметка от различни артсъбития са около 30 000 лева при събрани за миналата година 31 000 лв., които ще бъдат предоставени  за учебни пособия и спортни прояви на общо 126 деца в домовете.

Тази година трима младежи получиха обучителен курс по фризьорство, а стипендиантската програма на фондацията подпомогна 20 студенти-отличници в отрасъл "Туризъм и СПА" с размер на всяка стипендия по 1500 лв. Финансово са подкрепени два студентски проекта с по 3 000 лв., като единият от тях е изложбата"Еден-светлинна инсталация от арт стъкло" на младата художничка Веселина Гекова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони