Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Петър Захариев

Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози. Това заяви пред Канал 3 председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Петър Захариев. Според него разходите за цена на километър не трябва да надвишават парите за годишна винетка, които са около 1000 лева за автобус.

„Както се говори, че тол таксата ще бъде 20 стотинки за километър, например от София до Бургас са 400 км, това са 80 лева, при средна натовареност 40 души в един автобус, това означава оскъпяване на билета минимум с 2 лева”, обясни Захариев.

По думите му разходите за тол такси за автобусите не трябва да превишават настоящите пари, които собствениците на фирми за превози дават за годишни винетки на превозните средства.

„В момента за един автобус се плащат около 1000 лева за година винетка. Ако направим тази сума съотносителна към новата тол система, ние очакваме и искаме финансовото натоварване да бъде в тези рамки, да не плащаме повече, защото няма причина тези разходи да скочат”, посочи Петър Захариев.

По отношение на исканото от бранша криминализиране на нелегалните превози, той обясни, че превозвачите не искат затвор, а наказания за конкурентите им, които дублират автобусните линии във всяко направление, а в последните години най-вече в международните дестинации. Захариев подчерта, че той и колегите му не са срещу споделените пътувания.

„Споделено е пътуването, когато шофьорът получава пари, които не надвишават преките му разходи за гориво. Когато обаче сумата е равна на цената на автобусния билет или дори по-висока, това вече е търговска дейност”, коментира председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България