Печено морско свинче? Не, мерси

Най-странните ястия по целия свят

В кухнята на всяка страна има специфични екзотични блюда, които местните жители обожават, но чужденците гледат с нескрита погнуса и твърдо отказват да опитат. И не става въпрос само за пържените хлебарки в Азия, суровата риба в Япония и нарочно държаната на слънце в буркан риба с цел да се вмирише максимално – нещо, по което жителите на скандинавските страни точат лиги. Много усилия ще се искат от вас да превъзмогнете погнусата, когато ви сервират чай с овча лой – но ако откажете, това ще обиди жестоко домакините ви в някоя монголска юрта.

Но защо трябва да ходим толкова далеч – я пробвайте да убедите англичанин да опита рано сутрин нашата любима шкембе чорба. Независимо какъв махмурлук го мъчи на Слънчака, поданикът на Елизабет в 99 от 100 случая ще откаже с нескрито възмущение. Будали, сър, какво да ги правиш...

Тук ви предлагаме някои от най-странните ястия по света и две изконни наши рецепти – „Маде ин Бългерия“ (бели бъбреци и момици).

“Маде ин Бългерия”

s6_002

Момици с бял сос

Това са тимусните жлези на телешкото месо, младото говеждо месо, агнешкото и свинското. Момиците са чифтни жлези - има една по-продълговата в гърлото и една по-кръгла, по-голяма, която се намира близо до сърцето на животното.

Продукти:

6 момици, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 ч червено вино, 3 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 1 жълтък, 4 с. л. кис. мляко

Начин на приготвяне:

Момиците се накисват за 3 часа в студена вода и след това се варят, но не в същата вода. Щом кипнат, се добавя нарязаният лук, виното, солта и черният пипер. Всичко се задушава около 40 минути на бавен огън. От брашното се прави запръжка с маслото и се долива малко от бульона, в който са врели момиците. Сосът се вари до сгъстяване и в последния момент се добавя жълтъкът. След като се свали от котлона, се добавя киселото мляко. Момиците се сервират със сос.

Бели бъбреци пане

s6_4Бели бъбреци е кодовото название на животински тестиси. От тях се приготвят ястия за истински познавачи. Задължително е предварителното изкисване в марината. Приготвя се от вода, дафинов лист, бахар и черен пипер. Като изстине се добавя чаша бяло вино, счукани скилидки чесън, евентуално лимонови корички. Обелените бели бъбреци се накисват за една нощ. Свинските, козите и биволските имат по-силна миризма, затова е добре да се изкисват по-дълго време.

 

 

 

 

Продукти:

Брашно, олио, сух босилек, червен и черен пипер, сол

За соса: 2 с. л. кис. мляко, 1 с. л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, пресен копър

Начин на приготвяне:

s6_3В тенджера се слагат вода и сол и се оставя да заври. Когато водата заври, изплакнатите бели бъбреци се слагат един по един, така че водата да не изстине и да спре да ври, като се бланшират за не повече от 2-3 минути, след което се вадят и отцеждат от водата. Оставят се да изстинат, след което ципите, с които са обвити, се обелват много внимателно, така че меката сърцевина да не се разруши и да не стане на пихтия. Докато бъбреците изстиват в купичка се смесват брашно в количество, необходимо за панирането на бъбреците, сол, черен пипер, червен пипер и изсушен босилек на вкус. Обелените бъбреци се нарязват на филийки с много остър нож, така че да не се разрушат, овалват се в сместа от брашното и подправките и се изпържват в силно сгорещено олио от двете страни за 1-2 мин до златисто-кафяво. Изваждат се и се оставят по възможност на решетка да се изцеди мазнината от пърженето.

Сосът се приготвя като се смесват майонезата, киселото мляко, счуканите скилидки чесън и ситно нарязания копър. Бърка се до хомогенност, след което сосът може да се полее върху белите бъбреци или да се сложи в малка купичка в чинията.

 

ОТ СВЕТА

Smalahove (Норвегия)

s6-9Запечена овча глава

 

 

 

 

 

 

 

Basashi (Япония)

s6-10Резени сурово конско месо, поднесени с джинджифил и соев сос. Нещо като сашими, но не от риба.

 

 

 

 

Chapulines (Мексико)

s6-11Пържени скакалци с черен пипер и подправки.

 

 

 

 

 

 

 

Дуриан (Тайланд)

s6-19Дуриан е смятан за невероятно полезен плод, но миризмата му е смес от „мърша, изгнил лук и запъртък”. Толкова е силна, че е забранен да се носи в градския транспорт и на обществени места.

 

 

 

 

 

 

Zwiebelmettwurst (Германия)

s6-18Сурова свинска кайма с лук, намазана на филийка хляб – нещо като заготовка за нашенска „принцеса”.

 

 

 

 

 

Cuy asado (Еквадор)

s6-7"Куи асадо" представлява печено морско свинче.

 

 

 

 

 

 

 

Морско яйце (Барбадос)

s6-16Хайвер от морски таралеж – сервира се варен, пържен или суров с лимонов сок.

 

 

 

 

 

 

 

Гъсеница мопане (Африка)

s6-8Гъсеница на пеперудата Gonimbrasia belina е огромен деликатес в Африка. Струва 4 пъти по-скъпо от обикновеното месо.

 

 

 

 

Balut (Филипини)

s6-14Патешки ембрион в яйце, продава се навсякъде по улиците.

 

 

 

 

 

 

 

Arroz de cabidela

(Португалия)

s6-3Заек или пиле, приготвени в собствената си кръв с ориз и оцет.

 

 

 

 

 

 

 

Butod (Малайзия)

s6-5Личинки от насекоми. По-смелите ги ядат живи.

 

 

 

 

 

Kercha (Алжир)

s6-6Фарширован овчи стомах.

 

 

 

 

 

 

 

Жабешки бутчета

(Франция)

s6-13Пържат се с магданоз и се сервират с чеснов сос. Ако все още се чудите защо на франсетата викат „жабари”.

 

 

 

 

 

 

 

Soused Herring (Холандия)

s6-17Сурова сельодка.

 

 

 

 

 

 

 

"Столетно яйце" (Китай)

s6-15Яйце, държано няколко месеца в специална смес без достъп на въздух. Популярна закуска в Китай.

 

 

 

 

 

 

 

P'tcha (Израел)

s6-12Традиционна еврейско блюдо, приготвяно от телешки джолан. Дали пък нашата дума „пача” не произхожда от него?

 

 

 

 

 

 

Fl?skesv?r (Дания)

s6-2Пържена сушена свинска кожа, обилно осолена.

 

 

 

 

 

 

 

Soondae (Южна Корея)

s6-4Корейски бахур, продава се по улиците.

 

 

 

 

 

 

 

Surstromming (Швеция)

s6-1Сюрстрьоминг – консерва от риба, престояла в буркан на слънце поне половин година. Миризмата е потресаваща.

 

 

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме