Писаха слаб 2,88 на държавата

Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Миналата година бе среден 3,20

Слаб 2,88 е оценката на ангажираните с грижата за децата държавни институции за миналата година, обявиха от Национална мрежа за децата. Организацията, която обединява 150 НПО, работещи с деца и за деца, от 7 г. прави годишни анализи за изпълнението на ангажиментите на държавата по отношение на подрастващите в пет области.

Обобщените данни се публикуват в доклад “Бележник”, като тази година комплексната оценка е най-ниска от създаването на формата. За сравнение, миналата година тя бе среден 3,20. Докладът тази година е базиран на мнението на близо 600 деца и възрастни.

Най-висока оценка от петте направления в тазгодишния “Бележник” е за област “Здравеопазване” - 3,19, заради намаляването на детската смъртност до 6,5 промила. Среден 3,02 получава “Образование”, двойкаджии са “Правосъдие” - с 2,79, “Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето” - с 2,60, и “Семейна среда и алтернативни грижи” - с 2,53.

Докладът сочи, че 385 000 или 32% от българчетата живеят в бедност, а в риск от немотия и социално изключване са 45,6%.

Любопитни данни има и в т.нар. “Малък бележник”, който обобщава мнения на деца, родители и учители. Подрастващите настояват в клас да научават повече за правата си, да имат спортни и практически занимания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България