Писмо за дългове роди нов скандал в здравната система

Снимка: Архив

Кабинетът и депутатите проверяват как се харчат парите

Писмо за дълговете на Националната здравноосигурителна каса към държави членки на ЕС стана повод здравният министър Кирил Ананиев да поиска оставката на шефа на ведомството проф. Камен Плочев.

В документа, изпратен в Народното събрание и прочетен от Жельо Бойчев пред депутатите, се посочва, че касата дължи над 270 млн. лева и се налага актуализация на бюджета й с поне 140 млн. лв.

Милиарди левове са осигурени за здравеопазване, а касата все излиза и казва, че има дупка, коментира премиерът Бойко Борисов в Мюнхен и заяви, че след като се прибере в България, ще има разговор за това дали парите за здравеопазване се харчат по най-добрия начин.

„Тази тема ми се струва малко странна. Не можеш да вкарваш корекция на бюджет на здравна каса без да минеш през министъра си, без правителството, без да видиш с какви пари разполага държавата. Освен това още сме февруари и вкарваш актуализации и то за 200 млн. лв. Когато се прибера, ще ги поканя на среща, за да попитам как става това. Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазване години наред и все някак НЗОК излиза и казва има дупка. Видяхме как се харчени пари за лекарства и как са източвани системите. Надявам се да има още много разкрития по тази тема. Те искат актуализация за 200 млн. лв. Смятайте какви пари се харчат там. Дали са харчат по най-добрия начин, дали българите считат, че се е подобрило здравеопазването при толкова по-голямо финансиране – ще проведем такъв разговор”, заяви министър-председателят.

По-рано вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е поискал оставката на управителя на касата на 14 февруари заради писмото, което Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи. В него се твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница.

В писмото си Плочев пише, че задълженията към началото на 2018 г. са 271 247 500 лв. НЗОК ги дължи на чужди здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените задължения на НЗОК възлизат на 133 571 232 лева, а към 31.12. 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207 273 030 лева.

Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

"Директорът на НЗОК постъпи некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и мен за писмото си до Народното събрание. Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание”, каза Ананиев.

Той поясни, че когато го е попитал дали има такова писмо, той е отрекъл: „Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис”. Министърът поясни, че директорът после е обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

Ананиев каза, че е вярно, че НЗОК има задължения към здравните каси на други държави, но бе категоричен, че дълговете се обслужват: „През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите. Всички каси имат такива задължения”, посочи той.

Следващата седмица проф. Плочев ще бъде изслушан в здравната комисия в парламента във връзка с писмото, каза пред „Труд” председателят на комисията Даниела Дариткова.

Депутатът от БСП Славчо Велков:

Високопоставен политик

е заплашвал проф. Плочев

„Министър Ананиев по телефона е поискал оставката на проф. Камен Плочев. Той, като министър, няма право да иска оставката на човек, пряко избран от парламента. Днес, чрез посредник, проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки - ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор”, каза Велков от трибуната на парламента вчера.

Той уточни, че с проф. Плочев са дългогодишни приятели и е загрижен за неговата сигурност. „Излязох на трибуната да питам министър Ананиев къде са тези пари. Само месеци преди това, когато избирахме проф. Плочев, министърът твърдеше, че Касата е на нула. А сега се оказва, че към 2018 г. задълженията й са над 270 млн. лв. В държавата има скандал. Става въпрос за над четвърт милиард лева”, подчерта народният представител.

Според него не може с лека ръка да се харчат утвърдени професори, както беше похарчен за два дни проф. Николай Петров.

„Ще има заседание на здравната комисия в сряда, където професорът да бъде изслушан по този въпрос и да видим как така се плашат български професори”, коментира депутатът от левицата. Той се обърна към президента, като ръководител на НСО с думите: "Нека да прецени степента на опасност и ако трябва да му осигурят охрана".

В позиция НЗОК твърди:

В министерството също са получили документа

Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на Здравната каса. Такава позиция изпратиха от НЗОК.

Оттам твърдят, че с множество писма от 2015 г. и последното от 02 февруари 2018 г., НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията, които възлизат общо на 271 358 066,67 лв.

Писмото със същото съдържание, което е получил министър Ананиев на 02.02.2018 г., е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на НЗОК се избира от Народното събрание.

„Документът има само уведомителен характер и целта е депутатите да бъдат запознати с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, дори и частично изпълнение на това задължение на държавата към другите държави членки, само би подобрило имиджа на България, като коректен и сериозен партньор”, посочват от касата.

„Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предсрочно освобождаване на Управителя на НЗОК. Още повече, министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на Управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт”, уточняват още от ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини