Пловдив ще има 3 нови и модерни галерии

ВАС поряза обжалването на овчарката Анка

Офертите ще бъдат отворени на 19 март

Три нови и модерни галерии трябва да отворят врати в Пловдив през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Едната е тях ще е изцяло ново строителство, защото предстои събарянето на старата сграда на Дружеството на пловдивските художници на ул. “Гладстон” и изграждането на нова галерия.

Конкурсът за избор на изпълнител беше обявен в края на октомври 2017 г., но беше обжалван от фирма “Ремс стой”, която атакува повече обществени поръчки на община Пловдив. Жалбата на собственичката на дружеството, станала известна като овчарката Анка, беше отхвърлена миналата седмица от Върховния административен съд и сега процедурата продължава. Офертите ще бъдат отворени на 19 март, а прогнозната стойност на новата галерия е 3,5 млн. лв.

Предстои и превръщането на затворения от години някогашен магазин Детмаг в галерия, което ще струва 1,1 млн. лв. ”В галерията ще се поддържа влажност между 40 и 50%, а температурата ще бъде 20 градуса през зимата и 25 – през лятото. Всички изисквания за съхранение на картини са спазени”, обясни шефът на проектантския екип арх. Петко Костадинов.

Очаква се другата седмица да бъде обявен конкурс за обновлението на сградата на Градската художествена галерия на ул. “Съборна” в Стария град. В нейната реконструкция ще бъдат вложени 1,2 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони