Подкопаването на Европа минава през Германия

Доналд Тръмп направи всичко да изправи най-силната икономика на Стария континент пред мащабна рецесия

Немската икономика не е била в толкова лошо положение от 2012 г.

Германия дълги години бе локомотивът на икономиката на обединена Европа, но все повече се плъзга към рецесия. Една от причините е твърдият вариант на Брекзит, а другата е продължителната търговска война между президента на САЩ - Доналд Тръмп и Китай. В същото време проблемът с възраждането на икономическия растеж е актуален за целия ЕС, но надеждата, че Германия отново ще измъкне Европа от стагнацията, става все по-малка, казват анализаторите.

Според немския институт за макроикономика и пазарни изследвания (IMK) вероятността от рецесия в немската икономика през септември вече е 59,4%, докато преди месец тази цифра е била 43%. Немската икономика не е била в толкова лошо положение от 2012 г.

Сътрудниците от IMK подчертават, че наличието на „острата заплаха от рецесия“ се дължи на намаляване на индустриалното производство и спад в броя на поръчките в преработващата промишленост. В допълнение показателят е под натиск от намаляването на броя на свободните работни места, както и от „мрачното настроение в икономиката“.

Това „мрачно настроение“ според IMK е свързано с предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Вътрешен поверителен документ на кралството попадна в европейската преса, в който се изброяват последствията от Брекзит без сделка.

Този документ изцяло рисува мрачна картина. На митницата ще започнат проблеми с освобождаването на стоките и това ще бъде последвано от прекъсвания в оборота на стоките, включително лекарства за хора и животни.

„Редовите бизнесмени в Германия нямат представа как правилата на играта ще се променят заради Брекзит, и затова те показват сдържана политика в тяхното производство. Те сякаш са замръзнали, което, разбира се, се отразява негативно на икономическия растеж на страната“, посочват от IMK.

Нулеви кредити

Съгласно последните решения на ЕЦБ се замразяват лихвените проценти. Така на 12 септември ЕЦБ реши да остави базовия лихвен процент на нула и да намали ставката по депозитите с 0,1% до минус 0,5%. Плюс това регулаторът стартира програма за количествено облекчаване, което означава, че централната банка ще изкупува държавни облигации на стойност 22 млрд. евро на месец от свободния пазар, започвайки от ноември, припомня Вадим Меркулов, директор на аналитичния отдел на Freedom Finance Company.

ЕЦБ също обеща да не повишава лихвения процент, докато инфлацията не слезе под целевата от 2%, като уточни, че количественото облекчаване ще продължи, „докато ситуацията го изисква“.

„Това решение беше взето в разрез със задълбочаващата се стагнация на икономиките от Еврозоната. Според резултатите от второто тримесечие на 2019 г. растежът на БВП се е забавил до 0,2%, докато през първото тримесечие растежът бе 0,4%. В резултат на подобна политика Германия още повече ще тръгне към рецесия“, обяснява Мерулов.

Обаче, немските политици не виждат сериозна опасност в настоящата ситуация. Според финансов министър Олаф Шолц, правителството ще похарчи много милиарди евро, ако е необходимо за да предотврати рецесията. Той твърди, че мащабната програма за количествено облекчаване на паричната политика, която стартира в Европа през 2015 г., ще бъде възобновена.

В същото време вече официално се появиха разногласията в съвета на управителите на ЕЦБ. Ръководителят на De Nederlandsche Bank, Клаас Нот, заяви, че икономическите обстоятелства не изискват възобновяване на програмата за QE.

Свиване на производството

Промишленото производство в Еврозоната през юли се сви с 2%, и вместо очакваните минус 1,3%, като през юни тази цифра бе минус 2,4%.

От своя страна Мюнхенският институт за икономически изследвания (IFO) прогнозира спад на немския БВП през третото тримесечие с 0,1%. Като се вземе предвид намалението с 0,1% през април-юни, този индикатор сигнализира за рецесия. Прогнозата за икономически растеж до края на 2019 г. се е влошила от 0,6% на 0,5%.

„Слабостта в индустрията се разпространява като петролно петно към другите отрасли“, казва експертът от IFO Тимо Волмершаузер. Слабата икономика вече се отразява на пазара на труда.

Август беше четвърти пореден месец, когато заетостта в Германия не нараства, тоест статистиката не показва намаляване на броя на безработните.

От своя страна, Институтът за световна икономика в Кил (IfW) също прогнозира спад в немската икономика през третото тримесечие, очаквайки спад на БВП с 0,3%.

Данните за състоянието на немската икономика за третото тримесечие ще бъдат публикувани на 14 ноември. Федералната статистическа агенция ще публикува окончателните резултати от тримесечието за промяната на немския БВП на 22 ноември.

Икономиката на Германия дълги години влачеше след себе си провалените икономически реформи, проведени в южните страни на Еврозоната, като Гърция, Италия и Португалия. Ако „немският механизъм за подкрепа“ на Еврозоната се разпадне, тогава нещата лесно могат да стигнат до колапс в целия съюз.

Ръката на Америка

Немската икономика се свива както по чисто вътрешни европейски причини, така и от войната, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп с Китай.

Немското министерство на икономиката и енергетиката в доклад от септември за икономическата ситуация призна уязвимостта на немските експортно ориентирани индустриални компании във време, когато световната търговия намалява.

Търговската война между САЩ и Китай продължава почти пет месеца от момента, в който в края на април Китай се отказа да подпише търговско споразумение със САЩ във версията, изготвена от американската страна.

Китай даде да се разбере, че няма да се откаже от принципите, върху които е изграден целият икономически модел за неговото развитие - строг контролиран курс на юана, много сегментиран достъп на чуждестранните финансови институции до вътрешния китайски пазар, копиране на водещите международни технологии и субсидиране на индустрията.

На 12 септември Тръмп туитна: „Бих искал да сключа не временно, а цялостно търговско споразумение с Китай. Въпреки че, вероятно, мога да разгледам и вариант за временно споразумение“.

Това послание засили пазарните очаквания за намаляване на страстите и този обмен на „жестове на добра воля“ между страните все още е видим в преговорите по търговската сделка, но все още не са настъпили положителни промени в решаването на най-острите въпроси. Не е изключен сценария, при които участниците на пазара бързо ще се разочароват от това временно споразумение, и това ще доведе до поредния кръг на засилено напрежение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения