Пожарникар гръмна вълк, слязъл от Балкана

Ловната дружинка в Дългоделци повали глиган и опасен хищник

Млад ловец – служител в огнеборска команда, повали едър вълк в полето край монтанското село Дългоделци. Звярът най-вероятно е част от глутница, слязла от Балкана за плячка в Дунавската равнина. Слуката споходила ловната дружинка в Дългоделци в почивните дни около новогодишните празници. 13 мъже от селото, което е на 25 км от Монтана, тръгнали на излет за диви прасета и един от тях - Николай Петров, повалил около 150 килограмов глиган.

Докато кучетата претърсвали храсталаците обаче шефът на дружинката Пламен Петков забелязал две животни да влизат в гориста местност. Опитният ловец веднага разпознал опасните хищници и инструктирал стрелците да изчакат удобен момент за стрелба. Малко след това единият от вълците изскочил на пусия, но авджията не го улучил и звярът изчезнал обратно. Вторият вълк се показал пред мерника на Любомир Иванов и паднал покосен още с първия изстрел. Хищникът се оказал около 40-килограмов вълк.

„Любо е ловец от миналата година, но е много запален и точен стрелец. Работи като пожарникар в Лом!”, споделиха колегите му по хоби. Според опитните ловци заради топлото време и липсата на сняг в Балкана част от вълците трудно намират храна и затова слизат в равнината. През последните месеци хищниците на няколко пъти били засичани да обикалят кошари в района, а преди седмици дори нападнали посред бял ден стадо с овчар, който едва успял да ги прогони с гегата си. От началото на сезона в районите на Монтана, Берковица и Лом са отстреляни 10 вълка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България