Пол Маккартни защити кравата Пенка

Сър Пол Маккартни, един от членовете на легендарните "Бийтълс", защити кравата-беглец Пенка с пост в профила си във фейсбук.

Съдбата на Пенка развълнува света, след като кравата пресече нелегално европейската граница и след кратък престой в Сърбия се върна обратно, но беше заплашена от евтаназираане заради строгите ветеринарно-санитарни регламенти в ЕС.

"Мисля, че би било приятно да видим тази крава помилвана. Тя не е направила нищо лошо. Присъединете се към нас, ако сте на това мнение", призова Маккартни, споделяйки линк към онлайн петицията в защита на животното.

Междувременно, говорител на Европейската комисия коментира, че опасността от евентуално пренасяне на болести предизвиква загриженост. Изказването беше в отговор на въпрос от български журналист за ролята на европейското законодателство в този случай.

"Има правила за случаи, в които животни от трета страна влизат в Евросъюза. Това засяга Пенка. Сега Пенка е обратно в България и националните власти са длъжни да установят чрез различни тестове дали тя е здрава и може да се събере с другите крави във фермата. Всяко потенциално заразяване или заболяване, което Пенка или друга крава биха могли да имат, не може да бъдат изключени веднага. Точно затова е критиката. Нужно е време те да се проявят", каза Ана Кайса Итконен, цитирана от БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България