Посланикът ни в Сърбия: Задържането на български лекари в Босилеград вероятно е инициатива на местната власт

Посолството ни не е било информирано за инициативата, при която български лекари бяха задържани, след като преглеждали наши сънародници в Босилеград в петък. Това каза българският посланик в Сърбия Радко Влайков, предаде БНТ.

По думите му потенциалът на здравната помощ в Босилеград е недостатъчен, нужна е помощ от България, но нещата трябва да се регламентират.

Акцията по задържането на лекарите вероятно не е на централната сръбска власт, а е инициатива на местната власт, тъй като сме свидетели на тенденциозно отношение към хората, които се противопоставят на тази власт. Със Сърбия имаме отлични отношения, каза Радко Влайков.

Според дипломатът Александър Йорданов в случая става дума за провокация от сръбска страна, за която българските лекари са използвани като повод тя да се реализира.

Практически е налице напрежение между организацията на българите в Босилеград и кмета на града, който продължава дълго време. Малцинството ни там се намира в политическа борба, това е политически сблъсък. Важно е когато България работи за интересите на своите граждани в чужбина, да не става част от политически игри в самата Сърбия, коментира Йорданов.

Той определи реакцията на МВнР като точна и призова да не се залита в крайности.

Сърбия иска да бъде в ЕС, но далеч не са готови, не всички среди в страната желаят това. Те не могат да бъдат част от евросъюза, преди да станат част от НАТО, което в момента е тема табу, каза още Александър Йорданов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа